Müzik Akademi MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Müzik Eğitiminin Çocuğun Gelişimine Katkıları

Müzikle Büyüyen Çocuklar Daha Aktif ve Daha Mutlu Oluyorlar!

Yıllardır yapılan araştırmalarla birlikte çocuk gelişiminde müziğin etkileri artık oldukça bilinmekte ve çeşitli müzik etkinlikleriyle bundan yararlanılmaktadır. Özellikle okul öncesi dönemde, çocuğun birçok gelişim alanı, müzik eğitimi ile desteklenerek bilgi kazanımlarının çok daha keyifli bir şekilde yapılması sağlanır. Peki müzik eğitiminin çocuğun gelişimine katkıları nelerdir? Anne karnından itibaren her sesi ayırt edebilen bebeklerin ilk müzik deneyimleri, evde ya da okulda duydukları ezgilere eşlik etmeleri ile olur. Ancak, onlara uygun müzik eğitiminin önemi nedir, gelişimlerine çeşitli müzik etkinlikleri nasıl etki eder?

Çocuklarını büyütürken müzik eğitiminden yararlanmak isteyen ebeveynler için müzik en güzel araçlardan biridir. Müzik eğitimi bir amaç haline dönüşse bile, çok yönlü oluşuyla birbirinden farklı gelişim alanlarına destek olur. Çocuk gelişiminde müziğin önemi nedir, okul öncesi müzik eğitimi hangi katkıları sağlamaktadır? Merak eden ebeveynler için rehber niteliğinde bir yazı hazırladık…

Müzik Eğitimi Çocuğa Ne Kazandırır?

Müziğin rahatlatıcı ve insanı mutlu eden etkisi herkes tarafından bilinmektedir. Bir yerlerden gelen müzik sesi içgüdüsel olarak hareket etmemize sebep olmaktadır. Yetişkinlerde gözlenen bu durum henüz konuşmaya başlamayan bebeklerde bile geçerlidir. Bu nedenle müzik, çocuklara yeni kavramlar öğretmek için oldukça kullanışlı ve önemlidir. Müzik eğitiminin faydaları ve çocuk üzerindeki olumlu etkilerinden yararlanmak isteyen her ebeveyn ve okul öncesi kurumu çeşitli müzik etkinliklerini içinde bulunduran bir program hazırlamaktadır.

Müzik eğitiminin çocuk gelişimine katkıları saymakla bitmez desek yeridir. Temel gelişimi alanlarının desteklenmesinde müzik eğitiminin faydaları bilinmektedir. Gelin, çocuk gelişiminde müziğin önemi neden üzerinde durulması gereken bir konu, biraz inceleyelim.

1. Dil Gelişimi Desteklenir

Müzik eğitiminin çocuk gelişimine katkıları yalnızca ritim duygularını geliştirmek ve müzik bilgileri kazanmalarını sağlamak değildir. Müziğin çocuğun gelişimine etkileri arasında en fazla desteklenen gelişim alanı dil gelişimidir. Bunun sebeplerinden biri, müzik eğitimine dahil olan tekerlemeler ve çocuk şarkılarının onların yeni kavramlar öğrenmesini, kimi zaman öğrenmiş oldukları kavramları pekiştirmelerini sağlamasıdır. Tekerleme söyleyerek konuşma pratikleri yapan çocuklar aynı zamanda kelime haznelerine de yeni kelimeler ekler ve onları kullanmayı öğrenirler.

2. Küçük Kas ve Büyük Kas Gelişimi Desteklenir

Okul öncesi müzik eğitimi, ilerleyen senelerde verilen müzik eğitimlerinden çok daha dinamik ve canlı geçmektedir. Çocukların ilgisini çekmek ve onların beden dengeleri başta olmak üzere, fiziksel gelişimlerine yönelik kazanımlar edinmelerini sağlamak için okul öncesi müzik eğitimleri dans ve şarkılar eşliğinde verilebilir. Bu sayede ister müzikli oyunlar sırasında ister müzik etkinlikleri sırasında dans etsinler, büyük ve küçük kas gelişimleri yüksek ölçüde desteklenmiş olur.

3. Sosyal – Duygusal Gelişimi Desteklenir

Bir gruba dahil olabilmek, insanların en temel ihtiyaçlarından biridir. Bu nedenle, özellikle okul öncesi müzik eğitimleri bu konuda çocuklara yardımcı olabilir. Okul öncesi öğretmeninin düzenlediği müzikli oyun etkinlikleri sırasında çocukların arkadaşlarıyla kontrollü bir biçimde sosyalleşmeye başlaması müzik eğitiminin çocuk gelişimine katkıları arasındadır. Aynı zamanda, bir araç değil amaç olan müzik eğitimleri de sosyal – duygusal gelişimi destekler.

4. İşitsel Becerileri ve Ritim Duygusu Gelişir

Çocuk gelişiminde müziğin önemi ve müzik eğitiminin çocuğun gelişimine katkıları en fazla ritim duygusunun gelişimi açısından hissedilmektedir. Doğru zamanda doğru vuruşlarla müziğin ritmine eşlik edebilen çocukların bu sayede işitsel becerilerinde de olumlu etkiler olduğu görülmektedir. Müzik eğitimi bu nedenle, ritim çubukları, zil çeşitleri, bongo, marakas ve kastanyetler ile işlenir. Çocuklar hem enstrümanları tanır hem de ritim duygularını geliştirirler!

5. Bilişsel Gelişimine Müzik Eğitimi Katkı Sağlar

Okul öncesinde müzik eğitiminin önemi, onların bilişsel süreçlerine sağladığı katkı ile anlaşılabilir. Müzik ve zeka gelişimi bir arada incelendiğinde her iki kavram arasında yoğun bir bağ olduğu görülmektedir. Okul öncesi müzik eğitimi programları da çocuğun soyut süreçlerini desteklemeye yönelik, yaratıcılıklarını geliştirmeye ve hayal güçlerini kullanarak bilişsel gelişimlerini desteklemeye yöneliktir.

6. Konsantrasyon Becerileri Üzerinde Etkilidir

Okul öncesi çocuklarının dikkat süresi bir yetişkin gibi değildir. Bu nedenle, günlük eğitim programları hazırlanırken bir etkinliğin süresi fazla uzatılmaz. Çocukların konsantrasyon becerilerini geliştirmeye yönelik dikkat becerilerini geliştirecek etkinlikler yapılsa da bu etkinlik çeşitleri de bir zaman sonra çocuklar için “etkinlik” halini alır. Ancak, müzikli oyunlar, çocukların etkinliklere daha fazla konsantre oldukları oyun çeşitlerindendir. Bu nedenle özellikle müzik eğitimi için kullanılan müzikli oyunlarda, çocukların bir etkinliğe dikkat verme süreleri gelişmektedir.

Çocuklarınızı Büyütürken Müziğin Büyüsünden Yararlanın!

Çocuk gelişiminde müziğin önemi herkes tarafından bilinmektedir. Çocukların bilişsel, dil, sosyal ve duygusal, psiko-motor gelişim alanlarını destekleyen müzik eğitimi ile çok daha sağlıklı ve mutlu büyüyen çocuklar yetiştirebilirsiniz.

Müzik Akademi olarak, çocuklarımızın müzik ve enstrüman eğitimlerine gereken özeni gösteriyoruz. Onlara en kapsamlı müzik eğitimlerini veriyor ve yeteneklerini geliştiriyoruz. Eğer siz de çocuklarınızı en kapsamlı ve kaliteli müzik eğitimleri ile büyütmek istiyorsanız, Müzik Akademi ailesine katılın! Gelin, eğitim programınızı birlikte hazırlayalım…

[widget-179]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 20