- Konu Başlıkları
- Geçmişten Günümüze Bağlama
- Bağlama Nedir?
- Bağlama Türleri
Geçmişten Günümüze Bağlama
Bağlamanın tarihçesi milattan önce 1600’lü yıllara dayanmaktadır. Anadolu’da yapılan araştırmalar sonucu bulunan bağlamaya benzer müzik aletlerinin örnekleri 1600’lü yılları göstermektedir. Bu sebeple bağlamaya dünyanın en köklü ve eski müzik aletlerinden biridir demek yanlış olmaz. Bağlamanın tarihçesi milattan öncesine dayandığı için günümüzdeki bağlama çeşitleri ve modelleri düşünüldüğünde ilk bağlamalar oldukça farklı görünmektedir. Bu noktada bağlamayı daha yakından tanıyabilmek için bu müzik aletinin atası olarak bilinen kopuzu tanımamız gerekmektedir.
Orta Asya’nın ve ülkemizin geleneksel çalgılarından biri olan bağlama için daha detaylı bilgi almak için yazımızın devamını okuyabilir ve bağlamanın tarihsel gelişimi hakkında kısaca bilgi edinebilirsiniz…
Bağlama Nedir?
Bağlama nedir diye fiziksel bir tanım yapmak gerekirse insanların su kabağının üzerine ince deriler gerdirerek oluşturduğu bir müzik aleti olduğunu söyleyebiliriz. Dünyanın en eski müzik aletlerinden olan bağlama Orta Asya’dan Avrupa’ya kadar taşınmış ve çeşitli müzik türlerinde kullanılmıştır. Türk kültüründe ise bu çalgı halk ozanları ve aşıkları arasında usta çırak ilişkisine dayalı şekilde öğrenilmiş ve öğretilmiştir. Bu sebeple Türk kültüründe bağlamanın önemi büyüktür diyebiliriz. Bu önemli müzik aleti; sap , kapak ve tekne olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır.
Bağlama Türleri
Milattan önceki yıllardan günümüze ulaşan bağlamanın pek çok çeşidi mevcuttur. Halk arasında “saz” olarak bildiğimiz bağlama, atası “kopuz” olan, ahşap, telli, yöresel bir çalgı olarak birçok kültüre misafir olmuştur. Bağlama, temelinde kopuz mantığı esas alınarak zamanla evrim geçirmiş değişime uğramış ve çeşitli formlara bürünmüştür.
Bağlama çeşitleri:
- Meydan Sazı
- Divan Sazı
- Çöğür
- Bozuk
- Aşık Sazı
- Tambura
- Cura
- Uzun Sap Bağlama
- Kısa Sap Bağlama
Bağlama çeşitleri yörelerine ve çıkardıkları seslere göre isimlendirilmiştir. Örneğin meydan sazı meydanlarda çok gür bir ses çıkardığı için bu ismi almıştır.
Bağlama tüm ezgilere ve çok etkili bir sese sahip bir müzik aletidir. Bağlamanın özellikleri arasında en önemlisi şekil değiştirmeyen ağaçlardan yapılmasıdır. Kısa ve uzun sap olmak üzere iki şekilde incelenir. 7 tane tele, gövdeye ve sap kısmına sahiptir.
Orta Asya’dan kültürümüze ve Avrupa’ya yayılan bu çalgı türkü, arabesk ve birçok müzik türünde kullanılarak müziklere renk katmaktadır.
[widget-188]