Müzik Akademi MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Bağlama Nasıl Çalınır? – Bağlama Düzeni Nedir?

Bağlama Çalmak Zor Mu? 

Bağlama, geleneksel çalgılara meraklı birçok insanın çalmaya merak saldığı enstrümanlardandır. Bağlama çalmaya karar verdikten sonra ise bağlama nasıl çalınır sorusu çalmak isteyenlerin ilk sorduğu sorulardandır. Bağlama çalmak öncelikle kendinize en uygun bağlamayı bulmakla başlar diyebiliriz. Kendiniz için en uygun bağlamayı bulduktan ya da bir profesyonele danıştıktan sonra bağlama nasıl çalınır konusu ile ilgili araştırmalarınıza başlayabilirsiniz.

Bağlama türleri arasında; uzun sap bağlama, kısa sap bağlama, cura, divan sazı, meydan sazı gibi birçok çeşit bulunmaktadır. Bu türler arasında öncelikle ebatlarına ve çıkardığı seslere göre kendiniz için en doğru bağlamayı bulmalısınız. Sonrasında bağlama çalmak için adımları sırasıyla takip ederek bu geleneksel müzik aletini öğrenmeye başlayabilirsiniz. 

Yazımızın devamında bağlama nasıl çalınır ve bağlama düzeni gibi konulara değindik. Siz de bağlama nasıl çalınır diye merak ediyor ve bağlama düzeni hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız yazımızı inceleyerek bağlama çalma ile ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz…

Bağlama Nasıl Çalınır? 

Ülkemizin geleneksel çalgılarından biri olan bağlama pek çok müzik türünde kullanılmaktadır. Özellikle türkü ve arabesk gibi müzik türlerinde sıklıkla tercih edilir. Bu sebeple bahsi geçen müzik türlerini dinlemekten zevk alan insanların, iyi bir dinleyici oldukları düşünüldüğünde bağlama çalmak için daha istekli olduklarını görebiliriz. Peki, bağlama nasıl çalınır? Gelin, bu sorunun yanıtını birlikte görelim.

Bağlama çalmak için öncelikle doğru tutuş tekniklerine hakim olmanız gerekmektedir. Bir bağlamayı elinizde tutabilmek çok kolay gibi görünse de doğru tutuş teknikleri olmadan bağlamayı tutmamanız gerekir. Yanlış şekillerde tuttuğunuz bağlama hem çalma açısından hem de fiziksel sağlığınız açısından olumlu sonuçlar yaratmayacaktır. 

Çalma konusunda doğru bir duruştan bahsetmek gerekirse; bağlamanın gövde kısmını sağ dizinizin üzerine yerleştirip sapı gövdeden daha yüksekte tutmanız gerektiğini söyleyebiliriz. Bu pozisyonu sağlamaya çalışırken ise en rahat olduğunuz ve sırtınızın dik olduğu şekli tercih etmeniz gerektiğini hatırlatmamız gerekir. 

Bağlama çalmak için doğru duruş sağlandıktan sonra ise parmak egzersizleri ve bağlamanın akordu konusu gelmektedir. Parmak egzersizleri; piyano, gitar ve bağlama gibi parmak kaslarının son derece aktif çalıştığı müzik aletlerinde profesyonellerin sıklıkla önerdiği bir aşamadır. Parmak egzersizleri ile kaslarınızı güçlendirebilir ve uzun saatler bağlama çalarken yaşayacağınız kas ağrılarının önüne geçebilirsiniz. 

Bağlama nasıl çalınır diye soranlara vereceğimiz en önemli özelliklerden biri ise bağlamanın akordu konusudur. Bağlamanın akordu ise yörelerine ve çeşitlerine göre değişiklik göstermektedir. Bu sebeple elinizdeki bağlamanın türüne göre bağlama akordunu ayarlayabilirsiniz. 

Bağlama Düzeni Nedir?

Bağlama düzeni, yukarıda da bahsettiğimiz bağlama akordu meselesi içine dahil olan bir özelliktir. Bağlamada akort yapabilmek için farklı düzenler mevcuttur. Bağlama düzenleri; alt, orta ve üst teller arasındaki ses farklarını belirtmektedir. Bu noktada bağlama düzenleri ile ilgili çalınan parçaların ifade şeklini etkileyen çalma şekilleri demek yanlış olmaz. 

Bağlamada 4 temel bağlama düzeni bulunur. Bağlama çalmayı öğrenmeye yeni başlayanlar için bağlama düzenlerini kavramak ilk etapta zor olacaktır fakat bağlama çalma seviyesi arttıkça bağlama düzenleri öğrenmek kolaylaşacaktır. Bahsi geçen bağlama düzenleri ise;

Bağlama Düzeni 

  • Alt Tel – La
  • Orta Tel – Re
  • Üst Tel –  Mi?

Bozuk Düzen (Kara Düzen)

  • Alt Tel – La
  • Orta Tel – Re
  • Üst Tel – Sol

Misket Düzeni 

  • Alt Tel – La
  • Orta Tel - Re
  • Üst Tel – Fa

Müstezat Düzeni 

  • Alt Tel - La
  • Orta Tel – Re
  • Üst Tel- Fa 

Bağlama düzenleri kullanılan bağlamalara ve yörelere göre değişiklik göstermektedir. Bu sebeple kullanacağınız bağlama türüne göre bağlama düzeni çalmanız daha doğru olacaktır. 

Bağlama nasıl çalınır diye soranlar için hazırladığımız yazımızda bağlama düzeni ve bağlama çalma adımlarından bahsettik. Eğer siz de bağlama çalmak zor mu diye soruyorsanız profesyonel bir destek alarak bağlama ile ilgili teknik ve teorik bilgileri edinebilirsiniz. Müzik Akademi olarak alanında uzman eğitmenler ile çalışan ve MEB onaylı bir kurs olmamızın yanında kişisel beklenti ve isteklerinizi göz önünde bulundurarak bir eğitim planı hazırlıyoruz!

[widget-188]

Yorum Yap

Bilgi Al - Kayıt Ol
Bilgi Al - Kayıt Ol En Yakın Şubemiz İçin Tıklayın.