Müzik Akademi MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Müzik Bölümü Yetenek Sınavı Soruları Nasıl Belirleniyor?

Yetenek Sınavlarına Hazırlananlar İçin İpuçları

Üniversitelerin konservatuar müzik bölümü yetenek sınavları için hazırlanan müzik tutkunu gençlerin en çok merak ettiği konuların başında hiç kuşkusuz müzik bölümü yetenek sınavı soruları geliyor. Müzik bölümü yetenek sınavı soruları neye göre belirleniyor, sorular zor mu, ciddi bir birikim gerektiriyor mu? Müzik bölümü yetenek sınavı hazırlık sürecinde aklınızın bu tür sorularla dolup taşması çok doğal…

İlk olarak hemen vurgulamak gerekiyor ki müzik bölümü yetenek sınavı soruları için önceden belirlenmiş bir yöntem yok. Her üniversite ve fakültenin akademisyen kadrosu farklı bir sınav yöntemi belirliyor. Aynı şekilde sınav soruları da üniversitedeki akademisyenlerin tercihlerine ve yaratıcılığına kalmış durumda. Yine de bazı üniversitelerde gelenek haline gelmiş çeşitli uygulamalardan bahsetmek mümkün. Nitekim çoğu zaman yeni açılan müzik bölümü akademisyenleri de köklü üniversitelerin uygulamalarına sadık kalıyor.

Gelin farklı üniversitelerde soruların nasıl uygulandığına bakalım ve müzik bölümü yetenek sınavı soruları için yapabileceğiniz olası hazırlıklara göz atalım...

Yetenek Sınavlarında Neler Soruluyor? – Müzik Bölümü Yetenek Sınavı Soruları

Yukarıda da belirttiğimiz gibi konservatuar müzik bölümü yetenek sınavları ile alım yapıyor ve bu yetenek sınavı 2 aşamalı bir süreçten oluşuyor.

Birinci aşama sınavı: (Bu sınava ön kayıt yaptıran bütün adaylar katılır.)

Adaydan:

1-Ezgisel bellek: piyanoyla çalınacak 2 adet ezgiyi ‘’a’’veya‘’na’’ hecesi ile tekrarlama (20puan)

2-Ritmik bellek: vurulacak 2 adet ritim cümlesini, aynen vurarak tekrar edebilme (10 puan)

3-Çok ses işitme: piyano ile çalınacak 5 adet iki ses, 5 adet üç ses, 5 adet dört sesi ‘’a’’ veya ‘’na’’ hecesi ile tekrarlayabilme (20 puan)

4- A)-piyanodan ‘’la’’ sesi verildikten sonra, çalınacak 5 tek sesi isimleri ile birlikte doğru olarak seslendirme (10 puan)

B)- piyanodan ‘’la’’ sesi verildikten sonra, isim olarak verilecek 5 tek sesi doğru olarak seslendirme (10 puan)

Not: Bu sınavdan 100 tam puan üzerinden en az 50 puan alan adaylardan kontenjanın üç katı, ikinci aşama sınavına girmeye hak kazanacaklardır.

İkinci aşama sınavı: Bu aşamada aday, müzik teorisi ve işitme, ses ve çalgı alanlarından sınava girecektir.

A-Müzik teorisi ve işitme alanında:

1-Tek sesli dikte: Piyano ile çalınacak bir ezginin dizek üzerine yazılması (15 puan)

2-Temel müzik bilgileri: Aralık bilgisi, gamlar, terimler, akor bilgisi vb. (10 puan)

3-Çift ses duyma: Piyano ile çalınacak 5 adet çift sesin ilk hecesi verilerek ikinci sesi ismi ile seslendirmesi istenecektir (15 puan)

4-Ritmik okuma: verilecek bir eserin ritimsel olarak konuşma tonunda okunması istenecektir (10 puan)

5-Ezgisel okuma: verilecek bir müzik cümlesini seslendirmesi istenecektir (10 puan)

B-Ses alanında:

Adaydan hazırladığı bir şarkıyı söylemesi istenecektir.

1-şarkının müzikal bir biçimde doğru ve ton içinde söylenmesi (entonasyon)

2-sesin kapasitesi, sağlıklı, gelişmeye elverişli oluşu değerlendirmeye esas olacaktır (20 puan)

C-Çalgı alanında:

1-Hazırladığı bir eseri doğru ve müzikal çalması.

2-Çaldığı çalgının tekniklerini kullanmadaki başarısı değerlendirmeye esas olacaktır. (20 puan)

Not: Adayın mutlaka bir çalgı çalma zorunluluğu yoktur.

Yetenek Sınavlarına Nasıl Hazırlanmalı? – Müzik Bölümü Yetenek Sınavı Soruları

Konservatuar müzik bölümü yetenek sınavı soruları her ne kadar üniversitesine göre değişkenlik gösterse de ortalama bir standardın olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Ancak özellikle çok talep olan üniversitelerin müzik bölümü yetenek sınavı soruları söz konusu olduğunda öğrenci adaylarını daha fazla zorladığını da vurgulayalım.

Bu nedenle başta müzik kulağı olmak üzere müzik tarihi, müzik türleri, batı müziği, enstrüman bilgisi, şan ve vokal kullanımı gibi konularda kendinizi ciddi ölçüde geliştirmediğiniz takdirde sınav esnasında oldukça zorlanabilirsiniz. Bu noktada bizim önerimiz gerçekten deneyimli ve konservatuar eğitimi almış eğitmenlerden dersler almanız...

Geleceğe Bizimle Hazırlanmaya Ne Dersiniz?

Son derece zorlu müzik bölümü yetenek sınavı soruları için hazır olduğunuzdan emin misiniz? Yoksa sınav tarihi yaklaştıkça endişeleriniz giderek daha da artıyor mu? Eğer geleceğinizi sanatla şekillendirmek istiyorsanız Müzik Akademi’de sizlere birçok seçenek sunuyoruz!

Konservatuara hazırlık kursları ile yetenek sınavlarına hazırlanabileceğiniz uygulama ağırlıklı ve keyifli bir hazırlanma sürecine merhaba deyin! Gelin, yetenek sınavlarına birlikte hazırlanalım, müzik bölümü yetenek sınavı için ihtiyacınız olan tüm becerileri kazanımlarınız arasına ekleyin!

[widget-139]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 20