- Konu Başlıkları
- Geleceğini Müzikle Şekillendirmek İsteyenler İçin İpuçları
- Konservatuar Müzik Bölümü Taban Puanları – Konservatuar Müzik Bölümü Nasıl Girilir?
- Konservatuar Müzik Bölümü Yetenek Sınavı Nedir? – Konservatuar Müzik Bölümü Nasıl Girilir?
- Yetenek Sınavlarında Neler Soruluyor? – Konservatuar Müzik Bölümü Nasıl Girilir?
- Müziğinizle Fark Yaratın, Geleceğinizi Yetenekleriniz Şekillendirsin!
Geleceğini Müzikle Şekillendirmek İsteyenler İçin İpuçları
Güzel Sanatlar Fakülteleri ve konservatuar müzik bölümü gibi yeteneğe dayalı üniversiteler söz konusu olduğunda taban puanları ve giriş şartları ile öğrencilerin kafasının genel olarak karışık olduğunu söylemek mümkün. Bu kafa karışıklığını gidermek için biz de yazımızda konservatuar müzik bölümü taban puanları hakkında bilgi verecek, sonrasında da konservatuar müzik bölümüne nasıl girilir sorusunu yanıtlayacağız.
Eğer geleceğinizi müzikle şekillendirmek istiyor ancak konservatuar müzik bölümü taban puanları hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığınızı düşünüyorsanız doğru adrestesiniz. Gelin, konservatuar taban puanları ve konservatuar müzik bölümüne giriş şartlarına birlikte göz atalım.
Konservatuar Müzik Bölümü Taban Puanları – Konservatuar Müzik Bölümü Nasıl Girilir?
Konservatuar müzik bölümü taban puanları için uzun bir liste yapmamıza gerek yok. Çünkü konservatuar müzik bölümüne girmek için üniversiteye giriş sınavlarına değil, özel yetenek sınavlarına hazırlanmalısınız. Gerçi birçok üniversitenin alımlarda TYT puanına baktığını söyleyelim. Ancak konservatuar müzik bölümüne girmek için TYT sınavından barajı geçmeniz yetiyor.
Konservatuar Müzik Bölümü Yetenek Sınavı Nedir? – Konservatuar Müzik Bölümü Nasıl Girilir?
Konservatuar müzik bölümü taban puanları hakkındaki kafa karışıklığını ortadan kaldırdığımıza artık müzik bölümü yetenek sınavı nedir sorusuna yanıt verebiliriz. Konservatuar müzik bölümü yetenek sınavı genel olarak öğrencilerin müzik bilgilerini ölçen bir sınavdır. Bunun için adaylar, üniversitelerin büyük bölümünde 3 aşamalı bir sınava tabi tutulmaktadır. 3 aşamalı müzik bölümü yetenek sınavı sonunda başarılı olan öğrenciler konservatuar müzik bölümüne girmeye hak kazanmaktadır.
Yetenek Sınavlarında Neler Soruluyor? – Konservatuar Müzik Bölümü Nasıl Girilir?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi konservatuar müzik bölümü yetenek sınavları ile alım yapıyor ve bu yetenek sınavı 3 aşamalı bir süreçten oluşuyor. İlk aşama genellikle öğrencilerin müzik kulağını ölçüyor ve yalnızca müzik bölümü öğrencilerine değil, müzik öğretmenliği ve müzik teknolojileri gibi diğer bölümlerin aday öğrencilerine yönelik sorular da barındırıyor.
İkinci aşamada ise öğrencilerin temel müzik bilgisi ve yönelmek istediği alana bağlı olarak enstrüman ya da vokal hakimiyeti sınanıyor. Üçüncü aşamada mülakat yapıldıktan sonra varsa öğrencilerden geçmişte yaptıkları çalışmaları CD, DVD, USB bellek gibi medya araçlarıyla getirmeleri isteniyor.
Elbette farklı üniversitelerin konservatuar müzik bölümü yetenek sınavı için çeşitli metotlar uygulayabileceğini unutmamak gerekiyor. Çünkü yetenek sınavları TYT ve AYT gibi merkezi bir sistem üzerinden yapılıyor. Her üniversite kendi eğitim müfredatına göre farklı sorularla adaylarını belirleyebiliyor.
Örneğin; Süleyman Demirel Üniversitesi 2 aşamalı sınav yapıyor. İlk aşamada, piyanodan verilen tek ses, iki ses, 3 ses ve dört ses, ezgi ve ve ritim tekrarları yaptırılıyor. Başarılı olanlar ikinci aşamaya geçmeye hak kazanıyor. İkinci aşamada, müzikalite ve icra performanslarını ölçmeye yönelik çalma ve söyleme sınavı yapılıyor. İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'nda ise birinci aşama olarak “Müzikal Duyuş Sınavı”, ikinci aşama olarak “Uygulama/Performans Sınavı” ve üçüncü aşama olarak “Genel Teori Sınavı” olmak üzere 3 aşamalı bir sınav uygulanıyor.
Dolayısıyla konservatuvar müzik bölümü sınav soruları ve kontenjanları için başvuracağınız üniversitenin yönetmeliklerini takip etmeniz gerekiyor.
Müziğinizle Fark Yaratın, Geleceğinizi Yetenekleriniz Şekillendirsin!
Konservatuar müzik bölümü taban puanları ve yetenek sınavları hakkındaki kafa karışıklığınızı giderdiyseniz artık vakit kaybetmeden müzik bölümü için hazırlanmaya başlamalısınız. Konservatuar müzik bölümü yetenek sınavı için sorulan soruların pek kolay olmadığını hatırlatalım. Eğer başarılı olmak istiyorsanız sıkı çalışmanız gerekiyor.
Müzik Akademi’de sizin seviyenize, beklentilerinize ve ihtiyaçlarınıza göre düzenlediğimiz konservatuara hazırlık kurslarımızla Avrupa standartlarında uygulama ağırlıklı eğitimler veriyor, sanatınızın en iyilerinden biri olmanız için ihtiyaç duyacağınız tüm becerileri kazanımlarınız arasına eklemenize olanak tanıyoruz.
[widget-139]