Müzik Akademi MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Geçmiş Yılların Müzik Bölümü Yetenek Sınavı Soruları

Müzik Bölümü Yetenek Sınavları İçin Hazırlananlara İpuçları

Genel olarak müzik bölümü yetenek sınavı öğrencilerin müzik kulaklarını, müzikal bilgi ve becerilerini ve uzmanlaşmak istedikleri müzik dalına olan eğilimlerini ölçmek üzerine kuruludur. Bu nedenle müzik bölümü yetenek sınavları için sıkı bir hazırlanma döneminden geçmeniz, bolca pratik yapmanız ve yeteneklerinizi geliştirmeniz büyük önem taşır.

Bu noktada müzik bölümü yetenek sınavı soruları hakkında bilgi sahibi olmamak nasıl bir çalışma planı hazırlayacağınızı bilememenize neden olabilir. Örneğin; TYT ve AYT gibi sınavlara giren öğrenciler ÖSYM’nin soru tarzına göre hazırlanmış pek çok örnek soru çözerek sınavlara hazırlanır. Biz de bu nedenle geçmiş yılların müzik bölümü yetenek sınavları hakkında sizlere bilgi aktarmaya ve çalışırken örnek alabileceğiniz soru formlarını göstermeye karar verdik. İşte geçmiş yılların müzik bölümü yetenek sınavları... 

İşitme Sınavı Temel Müzik Becerinizi Ölçüyor! – Geçmiş Yılların Müzik Bölümü Yetenek Sınavı Soruları

Yetenek sınavı müzik bölümü öğrenci adaylarına öncelikle temel müzik eğilimlerini tespit etmeye yönelik bir sınav yapıyor. Burada adaydan öncelikle piyanodan çalınan melodileri tekrar etmeleri isteniyor. Bu tür sorularda sesinizin tınısının güzel olup olmamasının hiç önemli olmadığını hatırlatalım. Çünkü pek çok öğrenci adayı sesinin güzel olmadığını düşünerek ezgi tekrarından çekiniyor. Halbuki burada sesinizin güzel olması değil, ezgiyi doğru notalarla tekrar edebilmeniz önemli. Çünkü doğru notalarla ezgiyi tekrar etmek sesinizin güzel olmasından çok doğru duyum kabiliyetinizin olup olmamasıyla alakalı.

Ezgi tekrarlarından sonra yine piyanodan öğrencilere ses verilerek ses tekrarı yapmaları isteniyor. Geçmiş yılların müzik bölümü yetenek sınavı soruları hakkında kısa bir araştırma yapmak tüm üniversitelerin 2 sesli, 3 sesli ve 4 sesli sorularla karşı karşıya kaldığını gösteriyor. 2 sesli sorular; ikili, üçlü dörtlü, beşli, yedili aralıklar, 3 sesli sorular; major – minör akorlar ve çevrimleri, 4 sesli sorular ise majör – minör akorlara ek olarak yedili akorları da içeriyor.

Güzel sanatlar müzik bölümü yetenek sınavı soruları okula göre değiştiği için sağlıklı bilgi almak için öğrencilerin başvuracakları okullardan bilgi almaları gerekiyor.

Çalgıya veya Sese Hakimiyet – Geçmiş Yılların Müzik Bölümü Yetenek Sınavı Soruları

Müzik bölümü yetenek sınavları öğrencinin uzmanlaşmak istediği alana veya tercihine göre çalgıya ya da sese hakimiyet sınavıyla sürüyor. Burada öğrencilerden okul müfredatında işlenen veya kendilerinin seçtiği bir eseri sesleri ya da tercih edecekleri enstrüman ile performe etmeleri isteniyor. Ancak adayların seçebilecekleri enstrüman ve eserlerin ülke çapında eğitimi verilen müzik türleri ve enstrümanları içinden birisi olmak zorunda olduğunu hatırlatalım. 

Kendi Çalışmalarınız Varsa Şanslısınız! – Geçmiş Yılların Müzik Bölümü Yetenek Sınavı Soruları

Tüm bu sınav aşamalarından sonra öğrencilerden performans istenmese de son bir mülakat daha yapılıyor ve bu mülakatta eğer varsa öğrencilerin kendi çalışmalarından örnekler sunması bekleniyor. Seviyenize göre başarılı çalışmalara sahip olmanızın büyük bir avantaj olduğunu söyleyelim. Ancak temel hatalar barındıran geçmiş çalışmalar için aynı şeyi söylememiz mümkün değil. Bu tür işleri örnek olarak sunmamak daha iyi bir tercih olabilir.

Yetenek Sınavları İçin Hazırlığınızı Bizimle Yapın!

Geleceğinizi yeteneklerinizle şekillendirmek istiyor, yaratıcılığınıza güveniyor, müzik eğitimi alarak işin teknik tarafında da tam anlamıyla bir donanıma sahip olmayı hedefliyorsanız hayallerinize ulaşmak için çok çalışmanız gerektiğini bilmeli, her şeyden önce konservatuar bölümlerinin diğer bölümlere kıyasla daha düşük kontenjanlara sahip olduğunu, dolayısıyla öğrencilerini sıkı bir elemeye tabi tuttuğunu unutmamalısınız!

Yine de endişelenmenize gerek olmadığını söyleyelim! Müzik Akademi’de müzik bölümü özel yetenek sınavı için hazırlanmak isteyen gençlere konservatuara hazırlık kurslarımızla destek oluyor, hayallerinize giden yolculuk için hazır olmanızı sağlıyoruz.

[widget-139]

Yorum Yap

Bilgi Al - Kayıt Ol
Bilgi Al - Kayıt Ol En Yakın Şubemiz İçin Tıklayın.