Müzik Akademi MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Gitar ve Ukulele Arasındaki Fark – Her Telli Çalgı Kendine Özgüdür!

Gitar ve Ukulele Arasındaki Farklar Yalnızca Boyutları İle Bitmiyor!

Her ikisi de telli çalgılar ailesine ait olan bu enstrümanların arasındaki farkları hiç düşündünüz mü? Gitar ve ukulele arasındaki farklar nelerdir, hangi şarkılarda nasıl kullanılırlar, perdeleri nasıldır, teknikleri nasıldır? Eğer siz de gitar ve ukulele arasındaki fark hakkında merak ettiklerinize yanıt bulmak istiyorsanız yazımızı okumaya devam edin!

Ukulele ile gitar arasındaki fark hakkında söyleyebiliriz ki her iki enstrümanın ilk karşılaştırılması boyutları açısından kendini ele verir. Ukulele, boyutu çok daha küçük olan bir gitar “gibi”dir. 

Gitar ile ukulele arasındaki fark nedir bir göz atalım;

  • Boyut
  • Tellerin Malzemesi 
  • Standart Akort Ayarı
  • Ses Farkı
  • Tel Sayıları

Ukulele ile gitar arasındaki farklar bu şekilde başlıklandırılabilir. Köeni İspanya olduğuna inanılan gitar ile Hawaii kökenli ukulele arasındaki farklara biraz daha yakından bakalım ve her iki enstrümanı da yakından tanıyalım…

1. Boyut

Gitar ve ukulele arasındaki fark olarak en belirgin kriter her iki enstrümanın boyutudur. Ukulele hakkında bilgi sahibi olmayan insanların çoğu, onun küçük bir gitar olduğunu düşünse de ukulele başlı başına bir enstrümandır ve gitar değildir. Yalnızca yapı ve teknik yönünden birbirlerine benzemektedirler. 

Standart bir yetişkinler için klasik gitarın boyu 127 cm ve üzeri yani 4/4’lük tam boydur. Ukulelenin boyu ise seçtiğiniz ukulele türüne göre değişmekle beraber en uzun boy ukulele 81 cm’dir.

Her iki enstrüman arasındaki fark gördüğünüz üzere boyutlarının birbirinden oldukça farklı olmasıdır.  

2. Tellerin Malzemesi 

Gitar ve ukulele arasındaki fark yalnızca boyutlarıyla bitmiyor demiştik. Ortaya bir müzik çıkarmak için kullanılan ve enstrümanın ses üretmesini sağlayan tellerin yapıldığı malzemeler de birbirinden farklı. Klasik gitar ve ukulele arasındaki fark bir yana dursun; gitar çeşitlerinde kullanılan tellerin malzemesi de kendi içinde ayrılıyor! 

Gitar çeşitleri içinde akustik ve elektro gitarlarda çelik ipler kullanılırken; ukulele ile kıyasını yaptığımız klasik gitarda naylon ipler kullanılıyor. Ukulelenin ise her teli naylondan oluşuyor. 

3. Standart Akort Ayarı

Gitar ve ukulele arasındaki fark için akort ayarlarının ve tel dizilişlerinin de farklı olduğunu söyleyebiliriz. Klasik gitar EBGDAE şeklinde tel dizilişine sahipken ukulelede bu durum GCEA olarak gözlemleniyor. Bu durumda ukulele ile gitar arasındaki fark yalnızca boyut, tel malzemesi ya da tel adedi değil; her iki enstrümanın oktavlarının da farklı olduğunu gösteriyor. 

4. Ses Farkı

Ukulele ve gitar arasındaki fark bir de ses açısından kendini belli ediyor. Gitarın kalın telleri, tok sesi ve geniş gövdesi ile ukulelenin tel yapısı, ses çıkışı ve gvdesi kıyaslandığında ukulelenin çok daha tiz ve yüksek sesleri çıkardığı anlaşılıyor. 

5. Tel Sayıları

Dışardan bakıldığında boyut farkından sonra ilk anlaşılabilecek farklardan bir tanesi de tel sayısı. Ancak, tel sayıları yalnızca fiziksel bir farklılık olarak kalmıyor çünkü çalma tekniklerinden akort durumuna, nota bilgisine kadar her noktayı etkiliyor. Klasik bir gitarda 6 tel bulunurken; ukulelede 4 adet tel bulunuyor. 

Tabii tüm bu farklılıklar ve hem gitar hem de ukulelenin yapısı göz önünde bulundurulduğunda; çalma teknikleri, çalınabilecek şarkılar, tutuş pozisyonları, gitar ve ukulelede kullanılan aksesuarlar, duruş pozisyonları da değişiyor. Ancak her iki enstrümanın ortak bir noktası var, her ikisiyle de harikalar yaratabilir ve bir enstrüman çalıyor olmanın verdiği mutlulukla yeteneğinizin keyfini çıkartabilirsiniz!

[widget-181]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 20