Müzik Akademi MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Solak Kemancılarda Duruş ve Tutuş

Solak Olmak Keman Çalmaya Engel Mi? – Solaklar Nasıl Keman Çalar?

Gündelik yaşamında sol elini kullanan müzik tutkunlarının aklındaki en büyük soru işaretlerinden biri solaklar keman çalabilir mi sorusudur. Piyano gibi bazı enstrümanlarda solak olmak özellikle öğrenmeye başlangıç aşamasında zorluk yaratabilmektedir. Ancak hemen ifade etmek gerekirse solak insanlar keman çalabilir mi sorusunun yanıtı açık bir evettir.

Ancak solak kemancılarda duruş ve tutuş pozisyonları zaman zaman sağlak insanlardan farklı olabilmektedir. Yine de ifade etmek gerekir ki bu daha çok kemancının tercihiyle ilgilidir. Gelin isterseniz solak kemancılarda tutuş ve duruş pozisyonlarını görmek için solaklar nasıl kemanlar çalar sorusunu daha detaylı bir şekilde yanıtlamaya çalışalım.

Solaklar Nasıl Keman Çalar? – Solak Kemancılarda Duruş ve Tutuş

Temel olarak keman çalmak için solak veya sağlak olmanızın hiçbir farkı yoktur. Solak insanlar keman çalabilir mi sorusuna teknik açıdan engelleyici hiçbir durumun olmadığını belirterek cevap verebiliriz. Yine de gündelik hayatında sol elini kullanan insanlar açısından şöyle bir durum söz konusudur. Sağlak kemancılar yayı sağ ellerinde tutarken sol ellerinde ise kemanı ve keman klavyesini tutarlar.

Solak kemancılarda duruş ve tutuş pratikleri yaparken en azından başlangıçta bu standart tutuş pozisyonunu denemekte fayda vardır. Çünkü solak bile olsa bu standart çalım pozisyonuna alışması, kemancının gelecekte çok daha rahat etmesini sağlayacaktır. Ayrıca gündelik hayatta da sağ elini daha fazla kullanması için de iyi bir pratik olabilir. Ancak bundan daha önemlisi keman tellerinin ayarlanmasıdır. Solaklar için akort edilmiş kemanlarda mi teliyle sol teli yer değiştirmiştir.

Yine de bunun bir dezavantaj olmadığını vurgulamak gerekir. Çünkü solak kemancılarda tutuş ve duruş pozisyonları açısından başlangıçta alışkanlık haline getirdiğiniz pozisyon muhtemelen tüm müzik hayatınız boyunca kullandığınız pozisyon olacaktır ve solaklar için özel olarak üretilmiş enstrümanlara ihtiyacınız yoktur. Tüm bunlara karşılık bizim önerimiz solak veya sağlak fark etmeksizin standart tutuş pozisyonunun öğretilmesidir.

Kullanılan El Değişse De İlkeler Değişmiyor! – Solak Kemancılarda Duruş ve Tutuş

Solak kemancılarda tutuş ve duruş pozisyonları söz konusu olduğunda kullanılan elin yarattığı ufak farklılıkları yukarıda açıklamaya çalıştık. Buna karşılık tutuş ve duruş pozisyonu ilkelerinde herhangi bir değişiklik olmadığını vurgulayalım. Dolayısıyla solaklar nasıl keman çalmalı sorusunu da sağlak insanlarla aynı şekilde yanıt verebiliriz.

Solak kemancılarda tutuş pozisyonu için keman yastığı kullanılan ele göre ayarlandıktan sonra başın 45 derecelik bir açıyla sağ omuza çevrilmesi gerekir. Çene, keman çeneliğe tam olarak oturacak şekilde ayarlanır. Sağ el ise yayı almak üzere aşağı indirilir.

Temelleri Doğru Öğrenmek İçin Eğitimcinizi İyi Seçin! – Solak Kemancılarda Duruş ve Tutuş

Solak kemancılarda duruş ve tutuş pozisyonları için endişe etmenizi gerektirecek hiçbir durum olmadığını yeniden vurgulayalım! Standart pozisyonda öğrenmeye başlasanız bile buna alışmanız en fazla bir ay sürecektir. 1 aylık eğitim sonunda solak veya sağlak olmanın keman öğrenmeniz üzerinde hiçbir etkisi kalmaz! Ancak elbette bunun için doğru kurumdan eğitim aldığınızdan emin olmalısınız.

Müzik Akademi’de keman eğitimi öncesinde öğrencilerimizin ihtiyaçlarını analiz ediyor, beklenti ve hedeflerine uygun bir eğitim planlayarak müzik tutkularını geleceğe taşımalarına imkan veriyoruz. Siz de kendiniz için en ideal keman eğitimini almak ve yeteneklerinizi açığa çıkarmak istiyorsanız bizimle iletişime geçin, müziğin büyülü dünyasına adım atın.

[widget-177]

Yorum Yap

Bilgi Al - Kayıt Ol
Bilgi Al - Kayıt Ol En Yakın Şubemiz İçin Tıklayın.