Müzik Akademi MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Keman ve Viyola Arasındaki Farklar

Keman Ailesinin En Çok Karıştırılan İki Enstrümanını Yakından Tanıyalım!

Temel tanımıyla 4 telli bir müzik aleti şekilde betimleyebileceğimiz keman, eğer müziğin büyülü dünyasında ilk adımlarınızı atıyorsanız farklı çeşitleriyle kafanızı zaman zaman karıştırabilir. Özellikle boyut ve çalım sırasındaki duruş – tutuş pozisyonlarıyla birbirlerine son derece benzeyen keman ve viyola, çoğu insan tarafından aynı enstrüman sanılır.

Halbuki keman ve viyola arasındaki farklar azımsanabilecek ölçüde değildir. En başta orkestradaki rolleri olmak üzere ses tınıları, nota yazımları, ses aralıkları gibi birçok farktan bahsetmek mümkündür. Gelin keman ve viyola arasındaki fark neymiş daha iyi anlamak için konuya biraz daha yakından bakalım...

Keman Nedir? – Keman ve Viyola Arasındaki Fark

Keman ailesine adını veren klasik keman, keman çeşitleri içinde en küçük ebatlara sahip olandır. Dört teli olan keman akort düzeni bakımından klasik batı müziğinde “sol, re, la, mi” şeklinde ilerlerken söz konusu Türk Müziği olduğunda ise akort sistemi “do, sol, re, la” şeklini alır. Genel olarak 35 cm civarında olan klasik keman çeşitleri omuz ve çene arasına yerleştirilerek çalınır.

Geniş bir ses aralığına sahip olan keman, skalasında orta ve tiz oktavları barındırır. Türk Müziği ve klasik batı müziğinin yanı sıra enstrümanın popüler müziklerde de sıklıkla yer aldığını söyleyebiliriz.

Viyola Nedir? – Keman ve Viyola Arasındaki Farklar

Genellikle büyük keman olarak nitelendirilen viyola aslında klasik keman çeşitlerine oldukça benzese de keman ve viyola birçok farklılık barındırmaktadır. Viyola veya halk arasındaki ismiyle büyük keman, klasik kemana göre çok daha tok bir sese sahiptir. 38 cm ile 42 cm arasında değişen ölçülerine karşılık viyola, tıpkı klasik keman gibi omuz ve çene arasına yerleştirilerek çalınır. Zaten keman ve viyola arasındaki farklar söz konusu olduğunda yaşanan kafa karışıklığının en büyük nedeni de budur.

Viyola genellikle solo değil, eşlik performanslar göstermek üzerine kuruludur. Alto keman olarak da isimlendirilen viyolanın ses aralığı klasik kemana göre oldukça dardır, skalasında orta ve kalın sesler yer alır. Klasik batı müziğinin son dönemlerinde rastladığımız bu enstrümana ayrıca Türk Müziği’nde de rastlamak mümkündür.

Adım Adım Keman ve Viyola Arasındaki Farklar

Keman ve viyola hakkında kısa birer tanım verdiğimize göre artık aralarındaki farklara daha detaylı bir şekilde bakabiliriz. İşte keman ve viyola arasındaki farklar:

  • Klasik batı müziğinde keman akort düzeni “sol, re, la, mi” şeklindedir. Buna karşılık viyola akort düzeni “do, sol, re, la”dır ve kemanın Türk Müziği’ndeki kullanımıyla aynıdır.
  • Nota yazımında keman için sol anahtarı kullanılırken viyola için 3. çizgi do anahtarı kullanılır. Çünkü viyola daha kalın sesler üretir.
  • Keman ve viyola her ne kadar ebat olarak benzese de viyola kemandan 3 cm ile 5 cm arasında daha büyüktür.
  • Kemanın ses aralığı daha çok sopranoya yakınken viyola alto ses aralığına sahiptir.
  • Keman ve viyola arasındaki fark söz konusu olduğunda ses tınısından da bahsetmek gerekir. Kemanın daha canlı bir sesi varken viyola genellikle tok ve puslu bir tınıya sahiptir.

Keman Çalan Viyola Çalabilir Mi? – Keman ve Viyola Arasındaki Fark

Her ne kadar keman ve viyola farklı enstrümanlar olsa da çalım teknikleri ve öğrenme yöntemleri birbirlerine son derece benzemektedir. Bu nedenle keman çalmayı öğrenen birinin viyola çalmayı öğrenmek için işe baştan başlaması söz konusu değildir. Gerekli miktarda pratikle iki enstrümanı da kısa sürede öğrenmek mümkündür.

Müzik yolculuğunuza yeni enstrümanlar öğrenerek devam etmek, keman ve viyola hakkında daha fazla bilgi edinmek mi istiyorsunuz? Müzik Akademi’de aradığınızdan çok daha fazlasını bulacaksınız! Daha fazla vakit kaybetmeden harekete geçin, sizin için en uygun keman eğitimi programını hazırlayalım, yeteneklerinizi keşfedin!

[widget-177]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 20