- Konu Başlıkları
- Bilsem Müzik Bölümü Hakkında Tüm Detaylar…
- 1-Bilsem Müzik Sınavı Neden Yapılıyor?
- 2-Bilsem Müzik Sınavına Kimler Girebilir?
- 3-Bilsem Sınavı Nasıl Olacak?
- 4-Bilsem Müzik Bölümü Sınavında Enstrüman Çalmak Gerekir mi?
- 5-Bilsem Sınavı Nasıl Düzenlenir? Ortam Nasıldır?
- 6-Bilsem Sınavında Değerlendirme Nasıl Olur? Çocukların Başarısı Nasıl Ölçülür?
- 7-Bilsem Sınavı Sırasında Gerekli Olan Malzeme/Ekipman/Araç Var Mı?
- 8-Bilsem Müzik Sınavı 2025 Takvimi Nasıl?
- 9-Bilsem Sınav Başvuruları Bireysel Olarak mı Yapılıyor?
Bilsem Müzik Bölümü Hakkında Tüm Detaylar…
Bilsem sınavı, Türkiye’deki üstün yetenekli öğrencilerin belirlenmesi ve bu öğrencilerin özel eğitim alabilmeleri için düzenlenen bir yetenek programıdır. Bilsem sınavı kapsamında müzikal becerileri olan öğrenciler de belirlenir. Sanat merkezi eğitmenleri, müzik öğretmenleri ve akademisyenlerin oluşturduğu jüri, katılımcıların müzikal becerilerini bilimsel ölçütlerden faydalanarak değerlendirir. Bu ön bilgiden sonra bilsem müzik sınavı ile ilgili merak edilenleri detaylandırmaya başlayabiliriz.
1-Bilsem Müzik Sınavı Neden Yapılıyor?
Bilsem sınavının bir parçası olan müzik bölümü sınavları; öğrencinin işitsel yeteneklerini ve müzikal duyarlılığını test etmeyi hedefliyor. Yani Bilsem müzik bölümü sınavı kapsamında öğrencinin ritim algısı, melodi algısı, tonal algısı, müzikal hafızası ve varsa doğaçlama yeteneği değerlendiriliyor. Bu kriterler ışığında da yetenekli öğrencilerin özel eğitim almaları sağlanıyor.

2-Bilsem Müzik Sınavına Kimler Girebilir?
Bilsem müzik bölümü sınavına ilkokul 1,2 ve 3. sınıf öğrencileri başvurabilmektedir. Sınıf öğretmenleri de gözlem formları aracılığıyla üstün yetenekli olduklarını düşündükleri öğrencileri aday gösterebilir.
3-Bilsem Sınavı Nasıl Olacak?
Bilsem sınavı genel yetenek ve müzikal yetenek olarak iki başlıkta düzenlenir. İlk aşama, genel zihinsel yetenek taramasıdır. Bu aşamada başarılı olan öğrenciler, yetenek alanlarına göre (müzik, resim veya genel zihinsel yetenek) değerlendirilmek üzere seçilir. Bilsem müzik sınavına geçiş, ilk aşamayı başarıyla geçen öğrenciler için mümkündür. Bilsem sınavı ile ikinci aşamaya, yani Bilsem müzik sınavına geçiş yapan öğrencilerin işitsel yetenekleri değerlendirilir.
4-Bilsem Müzik Bölümü Sınavında Enstrüman Çalmak Gerekir mi?
Bilsem müzik sınavında enstrüman kullanımı gerekmez, sınav işitsel algıya dayanır.
5-Bilsem Sınavı Nasıl Düzenlenir? Ortam Nasıldır?
Bilsem sınavı, bire bir olarak uzman bir jüri tarafından gerçekleştirilir. Bu jüri genellikle müzik öğretmenlerinden oluşur. Değerlendirme süresi, öğrencinin performansına göre değişiklik gösterebilir ancak genellikle Bilsem sınavında süre kısa tutulur.
6-Bilsem Sınavında Değerlendirme Nasıl Olur? Çocukların Başarısı Nasıl Ölçülür?
Ritim ve melodi tekrarındaki doğruluk, seslerin ayırt edilme hızı ve doğruluğu, genel müzikal duyarlılık ve yetenek ile doğaçlama yapıldığı durumlarda öğrencinin yaratıcılığı değerlendirilir. Bilsem müzik sınavı başarısı, diğer yetenek alanlarıyla birlikte değerlendirilir. Bilsem sınavı sonunda başarılı olan öğrenciler, müzik eğitimi almak üzere Bilim ve Sanat Merkezleri'ne yerleştirilir.

7-Bilsem Sınavı Sırasında Gerekli Olan Malzeme/Ekipman/Araç Var Mı?
Bilsem sınavı bire bir yapılır ve genellikle herhangi bir malzeme gerektirmez. Ancak sınav davet mektubunu ve kimlik belgesini yanınızda bulundurmanız gerekir.
8-Bilsem Müzik Sınavı 2025 Takvimi Nasıl?
Bilsem müzik sınavı 2025 takvimi şu şekildedir:
Ön Değerlendirme Uygulamaları:
Randevuların Oluşturulması: 25 Kasım - 6 Aralık 2024
Giriş Belgelerinin Yayınlanması: 11 Aralık 2024
Uygulamalar: 21 Aralık 2024 - 23 Şubat 2025
Sonuçların Açıklanması: 28 Şubat 2025
Bireysel Değerlendirme:
Randevuların Oluşturulması: 10 - 21 Mart 2025
Giriş Belgelerinin Yayınlanması: 26 Mart 2025
Uygulamalar: 14 Nisan - 27 Haziran 2025
Sonuçların Açıklanması: 4 Temmuz 2025
Sonuçlara İtiraz ve Kayıtlar:
İtiraz Başvuruları: 7 - 11 Temmuz 2025
İtirazların Değerlendirilmesi: 14 - 25 Temmuz 2025
Kayıt İşlemleri: 28 Temmuz - 29 Ağustos 2025
9-Bilsem Sınav Başvuruları Bireysel Olarak mı Yapılıyor?
BİLSEM sınavına aday gösterme süreci, okul yönlendirme komisyonları tarafından titizlikle yürütülmektedir. Bu komisyon, okul müdürünün başkanlığında; müdür yardımcıları, rehber öğretmen ya da psikolojik danışmanlar ve 1., 2. ve 3. sınıf seviyelerinde görev yapan, müdür tarafından belirlenen en az birer sınıf öğretmeninden oluşur. Sürecin temel adımları şu şekildedir:
Gözlem Formlarının Tamamlanması:
Sınıf öğretmenleri, komisyonun bildirdiği gözlem formlarını doldurarak, Milli Eğitim Bakanlığı’nın MEBBİS/e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi Modülüne kaydeder.
Uygulama Giriş Belgelerinin Yayımlanması:
Aday gösterilen öğrencilerin giriş belgeleri, e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi’nde, “İlkokul-Ortaokul Kurum İşlemleri/Sınav İşlemleri Modülü” üzerinden yayımlanır.
Giriş Belgelerinin Teslim Edilmesi:
Fotoğraflı giriş belgeleri, yayımlandıktan sonra okul müdürlükleri tarafından onaylanır. Ardından, imza karşılığında öğrenci velilerine teslim edilir.
Bu süreç, öğrencilerin doğru ve adil bir şekilde değerlendirilmesini sağlamak için özenle uygulanır ve ilgili tüm bilgiler resmi sistemlerde kayıt altına alınır.