- Konu Başlıkları
- Hedefi Güzel Sanatlar Lisesinde Müzik Bölümü Okumak Olan Öğrenciler İçin Konu Başlıkları
- Güzel Sanatlar Müzik Bölümü Nedir?
- Güzel Sanatlar Lisesi Müzik Bölümüne Nasıl Girilir?
- Güzel Sanatlar Liseler Müzik Bölümü Yetenek Sınavı Sırasında Sizleri Ne Bekliyor?
- Müziksel İşitme
- Ses İşitme
- Ritim İşitme (Ritimsel Bellek)
- Ezgi İşitme (Ezgisel Bellek)
- Müziksel Söyleme ve Çalma
- Ses Özelliği
- Çalgı Kullanma
- Hayallerinize İlk Adımı Müzik Akademi İle Atın!
Hedefi Güzel Sanatlar Lisesinde Müzik Bölümü Okumak Olan Öğrenciler İçin Konu Başlıkları
İlkokulun ardından hedefi bir güzel sanatlar lisesi olan öğrenciler hangi konulardan sorumlu olduklarını ve sınavda onları nelerin beklediğini bilmek istiyor. Güzel sanatlar lisesi içerisinde pek çok sanat dalını bulunduruyor; müzik bölümü de bunlar arasında yer alıyor. Güzel sanatlar liseleri, öğrencilerini yetenek sınavları ile seçiyor. Dolayısıyla, müzik bölümünü kazanmak isteyen öğrencileri de geçmesi gereken bir müzik bölümü yetenek sınavı mevcut.
Güzel sanatlar lisesi müzik bölümü yetenek sınavı nasıl yapılır, güzel sanatlar lisesi müzik sınavı soruları hangi konulara odaklanır bilmek isteyen ve araştıran öğrenciler için, yetenek sınavlarında karşılarına çıkacak ve çalışmaları gereken konuların neler oldu ve güzel sanatlar liselerinin öğrenci kabul kriterleri hakkında bir rehber hazırladık!
Güzel Sanatlar Müzik Bölümü Nedir?
Güzel sanatlar lisesi müzik bölümü yetenek sınavları hakkında bilgi vermeden önce, bu bölümün ne olduğunu ve eğitim sisteminin nasıl işlediğini biraz anlatalım. Güzel sanatlar liseleri, öğrencilerini sanatın çeşitli dallarında yetiştiren ve onları konservatuvara hazırlayan eğitim kurumlarıdır.
En köklü sanat dallarından biri olan müzik de güzel sanatlar liselerinde bulunan bir eğitim programıdır. Güzel sanatlar liselerinin müzik bölümü öğrencilerine müzik hakkında teknik bilgi kazandırırken aynı zamanda enstrüman çalmayı da öğretir. Güzel sanatlar liselerinde zorunlu olarak piyano eğitimi verilmekte ve ek olarak öğrenciler kendi isteğine göre gitar, keman, viyola gibi enstrümanları güzel sanatlar lisesi müzik bölümü programlarında öğrenebilmektedir.
Güzel Sanatlar Lisesi Müzik Bölümüne Nasıl Girilir?
Güzel sanatlar lisesi müzik bölümü, diğer tüm sanat dalları üzerine yoğunlaşan lise ve üniversiteler gibi müzik bölümü yetenek sınavı ile öğrenci kabul etmektedir. Öğrenciler belirli müzik teknikleri üzerine yoğunlaşarak kendilerini geliştirmeye çalışır ve tam da bu konular üzerinden, güzel sanatlar lisesi müzik bölümü bünyesinde bulunan hocalar tarafından sınava tabii tutulur.
Güzel sanatlar lisesi müzik bölümüne nasıl girilir merak eden öğrencilerimiz için müzik bölümü yetenek sınavı soruları hakkında konu başlıkları verelim…
Güzel Sanatlar Liseler Müzik Bölümü Yetenek Sınavı Sırasında Sizleri Ne Bekliyor?
Güzel sanatlar lisesi müzik bölümü yetenek sınavı ile öğrencilerin seçildiği bir lise öğretim programıdır. Sanata ve müziğe ilgisi olan öğrencilerin küçük yaşlardan itibaren araştırmaya başladığı güzel sanatlar lisesi müzik bölümü yetenek sınavı soruları onların yetenek ve bilgisini ölçmeye dayalı, uygulamalı olarak gerçekleştirilen bir sınav türüdür. Güzel sanatlar lisesi müzik bölümü sınavı sırasında kimi liseler iki aşamalı sınav yapmayı tercih ederken kimileri tek aşamada müzik bölümü yetenek sınavı yapmaktadır.
Güzel sanatlar lisesi müzik bölümü nedir, güzel sanatlar lisesi müzik bölümüne nasıl girilir, hangi kriterler kazanmak için önemlidir bahsettik. Şimdi bir güzel sanatlar lisesi müzik sınavı soruları hangi konulara yoğunlaşıyor ayrıntılı inceleyelim.
Müziksel İşitme
Güzel sanatlar lisesi müzik bölümü yetenek sınavları için ilk konu genellikle müziksel işitme olarak belirlenir. Bu aşama, toplamda 3 konuyu kapsar ve bunların her biri ayrı olarak puanlanır. Seslerin, ritimlerin ve ezgilerin duyumu test edilir.
Ses İşitme
Piyanoda sırasıyla verilen seslerin (bir ses, iki ses, üç ses ve dört ses) öğrenci tarafından “Na” hecesiyle tekrarlanması ile yapılır. Her bir ses puanı farklı hesaplanır.
Ritim İşitme (Ritimsel Bellek)
Müzik bölümü yetenek sınavı sırasında jüri tarafından verilen ritim cümlesinin öğrenci tarafından doğru bir şekilde tekrarlanması istenir.
Ezgi İşitme (Ezgisel Bellek)
Ses ve ritim işitme becerilerinin ardından ezgisel bellek ölçülür. Bu aşamada piyano ile çalınan kısa bir ezginin öğrenci tarafından doğru tekrarlanması beklenir.
Müziksel Söyleme ve Çalma
Güzel sanatlar lisesi müzik bölümü yetenek sınavı için ikinci aşama müziksel söyleme ve çalma becerilerinin ölçüldüğü kısımdır. Bu aşamada öğrenci kendi ses özelliğini ve sesini kullanabilme becerisini göstermelidir. Ardından çalgı kullanımı test edilir ve puanlanır.
Ses Özelliği
Öğrencilerin hazırladığı marş ya da şarkı dinlenir. Bu aşamada öğrencinin sesini kullanma becerisi ölçülür ve ses tınısı, gürlük, açıklık, anlaşılırlık, tonalite, akıcılık gibi kriterler göz önünde bulundurularak puanlama yapılır.
Çalgı Kullanma
Öğrencilerin hali hazırda çaldığı bir enstrümanı kullanmaları istenir. Piyano dışındaki enstrümanlar, öğrenci tarafından getirilir.
Son olarak, güzel sanatlar lisesi müzik bölümüne nasıl girilir merak edenler için söylemeliyiz ki müzik bölümünde okumak için fiziksel özellikleriniz önem arz ediyor. 4 yıllık bir süreyi kapsayan müzik bölümü sırasında birçok enstrüman dersi ile eğitim göreceğinizden enstrüman çalmak için herhangi bir fiziksel engelinizin bulunmuyor olması gerekmektedir.
Güzel sanatlar lisesi müzik bölümü yetenek sınavları sırasında öğrencilerin duyum kabiliyetlerine ve ne kadar geliştirilebileceğine, ritm algısının yeterli seviyede olmasına da ayrıca dikkat edilmektedir.
Hayallerinize İlk Adımı Müzik Akademi İle Atın!
Güzel sanatlar liseleri, kariyerini sanat dalları üzerine kurmak isteyen öğrencilerin hayatlarını şekillendirme yolunda attıkları ilk adım olarak onların konservatuvara hazırlanma sürecinin büyük bir parçasıdır. Konservatuvar müzik bölümünün temellerinin atıldığı güzel sanatlar lisesi müzik bölümü yetenek sınavı ile öğrenciler, bilgilerini ve yeteneklerlerini geliştirmek üzere güzel sanatlar liseleri müzik bölümü bünyesinde okumak için hazırlandıkları sınav türüdür.
Müzik Akademi ailesi olarak öğrencilerimize 15 yıllık birikimimizi Avrupa standartlarında uygulamalı güzel sanatlara hazırlık kursu ve ders programlarımız ile aktarıyoruz. Güzel sanatlar lisesi müzik bölümü yetenek sınavı sürecinde deneymili eğitmenlerimiz ile öğrencilerimizin yanında oluyor ve onların jüri karşısında yeteneklerini en iyi şekilde göstermelerini sağlıyoruz. güzel sanatlar lisesi müzik bölümü yetenek sınavı için siz de Müzik Akademi ile hazırlanın, hayallerinize giden ilk adımı beraber atalım!
[widget-187]