Müzik Akademi MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Güzel Sanatlar Lisesinde Hangi Meslekler Var?

Güzel Sanatlar Lisesi İle Kariyerinizi Şekillendirin!

Güzel sanatlar lisesini büyük bir istek ve heyecan ile kazanan öğrenciler için yeni bir serüven de güzel sanatlar lisesinden mezun olunca hangi meslek dallarına yönelebilecekleridir. Güzel sanatlar lisesi meslek dalları, öğrencilerin seçtiği bölümlere göre şekillenir; müzik, resim, sinema – tv, tiyatro ya da dans gibi sanat dallarından birini güzel sanatlar lisesinde okuyan öğrenciler, güzel sanatlar lisesinden üniversiteye geçiş sürecinde yeni bir soru ile karşılaşır; hangi bölümlerde okuyabilirler, hangi meslekleri yapabilirler…

Güzel sanatlar lisesi meslekleri öğrencilere oldukça alan açan geniş bir yelpazeye sahiptir. Bu yazımızda, hem güzel sanatlar lisesinden üniversiteye geçiş sürecinde hangi bölümleri tercih edebileceğinizden hem de güzel sanatlar lisesi meslek dalları nelerdir, sizlere nasıl imkanlar sunar konularından yola çıkarak merak ettiklerinizden bahsedeceğiz. 

 

Güzel Sanatlar Lisesi Meslek Dalları Nelerdir?

Güzel sanatlar lisesinden mezun olanlar ne iş yapar hiç düşündünüz mü? Birçoğumuzun aklına hemen güzel sanatlar fakültesi gelse de güzel sanatlar liseleri meslekleri arasında üniversite zorunluluğu bulunmayabiliyor. Tercihlerine göre öğrenciler hemen bir iş bulabilir ve sektörlerine yönelik çalışmaya başlayabilirler. 

Güzel sanatlar lisesi meslek dalları şu şekilde özetlenebilir;

Müzik bölümünden mezun öğrenciler için müzikolog unvanı verilmektedir. Müzik bilimi ve teorileri hakkında yazarlık, müzik eserleri yorumlama, devlet tiyatroları için repertuar düzenlemesinde ve müzik danışmanlığı alanında çalışabilir, müzik kursları ve dershaneleri açabilir ve daha birçok farklı sektörde çalışma fırsatını yakalayabilirler. Pedagojik formasyon alarak müzik öğretmenliği yapmak da bu bölümün sonunda yapılabilecek mesleklerden bir tanesidir. 

Resim bölümünden mezun olan öğrenciler için ise iş alanları olarak çevre tasarımcılığı, sanat danışmanlığı, mücevherat, tiyatro dekoratörü, restorasyon gibi meslek dalları sayılabilir. Aynı zamanda özel kuruluşlarda resim alanında çalışabilirler. 

Sinema – TV bölümü mezunları ise yapımcı, yönetmen, görüntü yönetmeni, dijital kurgu ve kameramanlık meslekleri üzerinde çalışabilirler. Aynı zamanda video art, fotoğraf çalışmaları, senaryo ve metin yazarlığı yapabilir ve bu alanlarda kariyer sahibi olabilirler.

Güzel Sanatlar Fakülteleri Giriş Koşulları Nelerdir?

Güzel sanatlar lisesinde eğitim gören öğrencilerin yeni bir serüveni de üniversite ve konservatuvar eğitimlerinin nasıl ilerleyeceğidir. Güzel sanatlar lisesi öğrencileri için en önemli noktalardan biri de bir mesleğe mi başlayacakları yoksa üniversitede öğrenim görmeye devam mı edecekleridir. 

Bu noktada söyleyebiliriz ki güzel sanatlar lisesi eğitiminin ardından isteyen öğrenciler ilgili alanlarda iş bulabilir ve kariyerlerine erkenden başlayabilirler. Ancak üniversitelerin ilgili bölümlerinde okumak ve konservatuvar eğitimi almak isteyen öğrenciler, yeteneklerini bir kez daha ispatlayacakları bir sınava tabii tutulmaktadırlar. 

Güzel sanatlar fakülteleri, üniversite sınavında ve özel yetenek sınavlarında başarıya ulaşmış öğrencileri kabul etmektedir. Ancak, belirtilmesi gereken durum bu puanların ve sınav sisteminin istediğiniz üniversiteye göre değişkenlik göstereceğidir. Üniversite sınavından aldığınız puan, güzel sanatlar fakültelerinin her birinin taban ve tavan puanları farklı olabileceğinden dikkate almanız gereken kriterler arasındadır. Bu nedenle hem üniversite sınavından iyi bir puan almalı hem de özel yetenek sınavına çalışmalısınız. 

Güzel sanatlar liseleri ve denk kurumlardan mezun olan öğrenciler üniversite sınavından, istedikleri üniversitenin taban ve tavan puanları arasında bir puan alarak bu üniversitenin özel yetenek sınavlarına girmeye hak kazanmış olurlar. 

Güzel Sanatlar Fakülteleri ve GSL Mezunları İçin Fakülte Bölümleri

Güzel sanatlar lisesi mezunlarının kariyerlerine dair ilk düşündükleri kriterlerin arasında güzel sanatlar lisesi meslekleri bulunuyor. Güzel sanatlar lisesi meslek dalları genel yargının aksine oldukça geniş bir iş ağına sahip. Güzel sanatlar lisesinde hangi meslekler var sorusu, güzel sanatlar liselerine yeni başlayan öğrenciler tarafından daha çok araştırılsa da güzel sanatlar liselerinden mezun öğrenciler de güzel sanatlar lisesi meslekleri hakkında geleceklerini şekillendirmek için bilgi sahibi olmak istiyor. 

Güzel sanatlar fakülteleri de kariyerlerini üniversite okuyarak şekillendirmek isteyen öğrencilerin kazanmak için çabaladığı eğitim kurumlarından biri. Bu nedenle her güzel sanatlar fakültesi, mezun öğrenciler için önem teşkil ediyor ancak güzel sanatlar lisesi meslekleri için iş imkanı bulma konusunda her zaman üniversite şartı aranmıyor. Güzel sanatlar fakülteleri bölümleri ile yeteneklerinizi bir üst seviyeye taşıyabilir, yeni bilgi birikimleri oluşturabilir ve bir üniversite diplomasına sahip olabilirsiniz. 

Daha detaylı bir eğitim sonucunda güzel sanatlar lisesi meslekleri arasından seçim yaparak kendine bir kariyer inşa etmek isteyen mezun öğrenciler için güzel sanatlar fakültesi bölümleri;

  • Baskı Sanatları
  • Çizgi Film - Animasyon
  • El Sanatları Tasarımı ve Üretimi
  • Endüstri Ürünleri Tasarımı
  • Fotoğrafçılık
  • Geleneksel Türk Sanatları
  • Grafik Tasarımı
  • Heykel
  • İç Mimarlık
  • Kültürel Varlıkları Koruma ve Onarım
  • Müzik Ana Dalı
  • Resim Ana Dalı
  • Sahne Dekorları ve Kostümü
  • Seramik ve Cam Tasarımı
  • Ses Sanatları Tasarımı
  • Tekstil ve Moda Tasarımı
  • Tiyatro Ana Dalı

Çoğunluğu tercih ettiği güzel sanatlar fakültesi bölümleri arasından sizler de tercihlerinizi yapabilir ve bu ana bölümlerin sizlere sunduğu alt dallardan tercihinize göre kariyerinizi oluşturabilirsiniz.

Üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun öğrencilerin çalışma alanları da oldukça geniştir. Bölümlerine göre devlet kurumları ve özel kurumlarda bulunan iş imkanlarından yararlanabilir veya akademisyenlik yapabilirler.

[widget-187]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 20