Müzik Akademi MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Güzel Sanatlar Liseleri Nasıl Bir Okul? – Eğitimi ve Atmosferi Nasıl?

Geleceğin Sanatçıları Bu Liselerden Çıkıyor!

Güzel sanatlar lisesi eğitim programları Anadolu lisesi ya da diğer meslek lisesi eğitimlerinden farklı olarak öğrencilerin sanat ve enstrüman eğitimi üzerine profesyoneller tarafından eğitilmeleri ve kariyerlerini bu eğitim üzerine kurmalarını sağlayan temel teknik ve bilgi birikimini edindikleri okul türleridir. Güzel sanatlar lisesi eğitim programları her bölüm için farklı olarak planlanırken; öğrenci tarafından seçilen bölümün temel ve teknik bilgilerini öğrenciye kazandırmak amaçlanır. 

Güzel sanatlar liseleri nasıl bir okul merak edenler ve güzel sanatlar lisesi öğrencisi olmak nasıl imkanlar sunacak bilmek isteyenler için bu yazımızda güzel sanatlar lisesi ilk olarak ne zaman ortaya çıktı, güzel sanatlar lisesi bölümleri neler, hangi dersler veriliyor, hangi meslek dallarında iş imkanı bulunabiliyor anlatıyoruz!

  

Güzel Sanatlar Lisesi Tarihi - Güzel Sanatlar Liseleri Ne Zaman Açıldı?

Güzel sanatlar liseleri ilk olarak 1898-1990 eğitim yılında öğrenci yetiştirmeye başlamışlardır. İlk açılan güzel sanatlar lisesi, İstanbul’da açılmış ardından bu okul türü çeşitli yerlerde eğitim vermeye devam etmiştir. Özellikle, ilk açılan güzel sanatlar liseleri 1990-1991 yılında Ankara, Eskişehir, Bursa, Kütahya ve İzmir’de açılmıştır.

Günümüzde ise devlete bağlı ve özel okul statüsünde eğitim veren birçok güzel sanatlar lisesi bulunmaktadır. Bu liselerin her birinde resim ve müzik dalları temel olarak bulunurken tiyatro, sinema –  TV ve bale – dans gibi sanat dalları da yaygın olarak bulunmaktadır. 

Güzel Sanatlar Lisesi Bölümleri Nelerdir?

Eğitim süresi 4 sene olan güzel sanatlar liseleri bünyesinde birçok farklı bölüm bulunmaktadır. Kariyerlerini sanat ve sanat dalları üzerine kurmak isteyen ve güzel sanatlar lisesi okuyarak konservatuvar eğitimine hazırlanmayı hedefleyen öğrenciler aynı zamanda güzel sanatlar lisesi bölümleri hakkında bilgi sahibi olmak da istiyor. 

Güzel sanatlar lisesi bölümleri nelerdir merak eden öğrencilerimiz için özel ve devlet güzel sanatlar liseleri bünyesinde öğrenci yetiştiren güzel sanatlar lisesi bölümleri;

  • Müzik Bölümü
  • Resim Bölümü
  • Tiyatro Bölümü
  • Sinema – TV Bölümü
  • Bale – Dans Bölümü

Güzel sanatlar lisesi nasıl kazanılır merak eden öğrencilerimiz için açıklamalıyız ki yukarıda bahsettiğimiz her bölüm kendi alanlarına dair bir yetenek sınavı ile öğrenci alımı yapmaktadır. MEB tarafından açıklanan yetenek sınavı tarihlerini ve e-Okul üzerinden yapılan başvuruları kaçırmamaya dikkat etmelisiniz. Dolayısıyla eğer bir güzel sanatlar lisesi öğrencisi olmak istiyor ve sanat kariyerinizin temelini atmayı amaçlıyorsanız güzel sanatlar liseleri hangi tarihte yetenek sınavları yapıyor takip etmeli ve yetenek sınavı için karşılaşabileceğiniz konulara hazırlanmalısınız. Güzel sanatlar lisesi yetenek sınavları için bir hazırlık kursundan yardım almak hem daha disiplinli olmanızı hem de sınav süreci hakkında güvenli bilgiye ulaşabilmenizi sağlar. 

Güzel Sanatlar Lisesi Dersleri – Hangi Eğitimleri Alacaksınız?

Güzel Sanatlar liseleri için her bölümün ortak ve ayrı dersleri bulunmaktadır. 9, 10, 11 ve 12. Sınıfları kapsayan güzel sanatlar lisesi eğitim dönemleri, her dönemde hem Türkçe, matematik, coğrafya gibi temel lise derslerini içermekte hem de her sınıfta gelişiminize göre düzenlenmiş, bölümünüze yönelik dersleri bulundurmaktadır

Güzel sanatlar lisesi dersleri müzik bölümü için müziksel işitme ve yaratma derslerinin yanında çalgı derslerini kapsamaktadır. Öğrenciler müzik bölümünde müzik teorisi ve pratiklerine yönelik tüm temel bilgileri alırlar. Enstrüman dersleri ise her öğrenciye yönelik seçimlerle verilir. Öğrenciler için müzik bölümünde piyano zorunlu ders olarak geçmektedir.

Resim bölümü dersleri güzel sanatlar liseleri ders programlarında; desen, resim, heykel ve grafik gibi resim alanı için önemli olan temel teknik dersler verilmektedir.

Güzel sanatlar lisesi tiyatro bölümü dersleri ise oyuncu eğitmenlerin yardımı ile birçok farklı oyunculuk alanında eğitim görmekte ve bunlara yönelik mesleklerde çalışabilmektedirler. Oyunculuk, toplu oyunculuk, diksiyon ve artikülasyon gibi temel dersler bulunmaktadır.

Güzel sanatlar lisesi eğitim programı tercihini Sinema – TV olarak yapan öğrenciler ise sinema ve televizyon projelerinde görev alabilecek şekilde kamera arkası ve yapımcılık kısmı ile ilgili dersler görmektedir.

Güzel Sanatlar Lisesi Nedir? – Nasıl Bir Ortamı Bulunuyor?

Güzel sanatlar lisesi bir lise öğrencisinin bulunabileceği en keyifli ve sosyal ortamı onlara sunmaktadır. Güzel sanatlar liseleri öğrencisi olmak isteyen gençler için nasıl bir atmosfer içerisinde ders göreceklerini, yeni arkadaşlıklarını nerede kuracaklarını kısaca anlatalım…

Keyifle Sosyalleşeceksiniz

Güzel sanatlar liseleri ilk olarak sosyalliğin oldukça yoğun hissedildiği okul türleridir. Arkadaşlarınızla kaynaşacak ve resim, sanat ve müzik ile geçen 4 senelik okul döneminizde kendinizi, genel kültürünüzü ve yeteneklerinizi geliştirebileceğiniz bir okul serüveni yaşayabileceksiniz. Oldukça sosyal ve eğlenceli bir ortamı bulunan güzel sanatlar liseleri aynı zamanda çeşitli okul aktivitelerinin de düzenlendiği oldukça aktif okullardır.

Aktif Bir Okul Ortamı

Güzel sanatlar liseleri sizlere yalnızca sosyal açıdan aktif olma fırsatını değil; okul döneminde seçtiğiniz güzel sanatlar lisesi aynı zamanda festivaller, geziler, bayram ve özel gün etkinliklerini de sizlere sunacaktır. 

Kariyer İmkanı Sunan Fırsatlar

Güzel sanatlar lisesi eğitiminiz sırasında birçok sanatçı, yazar, oyuncu, yönetmen, grafiker ile tanışma imkanı bulacak ve birçok farklı meslek dalını tanıyabileceksiniz. Daha okul döneminizde sizleri geniş bir çevre ile tanıştıracak ve kariyer konferansları, sunumlar, geziler düzenleyecek güzel sanatlar liseleri ile kariyerinizin temellerini sağlam atarak keyifli bir yolda ilerleyebileceksiniz. 

Güzel Sanatlar Lisesinden Mezun Olanlar Ne İş Yapar?

Güzel sanatlar lisesi okumak isteyen öğrencilerin aklına en çok takılan soru işaretlerinden bir tanesi, güzel sanatlar lisesinde okuduktan sonra ne yapılabileceği. Genel yargı, güzel sanatlar lisesinde okuyanların kolayca meslek sahibi olamayacağı yönünde ise de güzel sanatlar lisesi sonrasında öğrencilerin birçok farklı meslek dalında çalışma imkanı bulunmaktadır. Güzel Sanatlar liseleri mezunlarına sanatın farklı dallarında geniş bir alanda iş imkanı sunabilmektedir. 

Güzel sanatlar lisesi mezunları isterlerse üniversitelerin ilgili bölümlerinde ve konservatuvarlarda eğitimlerine devam edebilirler ancak güzel sanatlar lisesi eğitiminin ardından hemen bir iş sahibi olmak isteyen öğrenciler için de geniş bir iş ağı bulunmaktadır.

Müzik bölümü mezunları; müzikolog unvanı alırlar ve müzik bilimi ve teorileri alanında çalışmalar yürütebilir, müzik eserlerini yorumlayabilir, devlet tiyatrolarında çalışabilirler. Repertuar düzenlemesi ve film, dizi, opera, tiyatrolarda müzik danışmanlığı yapabilirler. 

Resim bölümü mezunları; ressamlığın yanında birçok farklı meslek alanında çalışabilirler. Mücevher sanatçısı, tiyatro dekoratörü ve restorasyon alanlarında çalışabilir ve daha birçok ilgili alanda kendilerini geliştirerek kariyerlerinde yükselebilirler.

Bale – dans bölümü mezunları; dans alanında kendilerini geliştirerek dans gruplarında sahne alabilir, müzikallerde çalışabilir, sertifikalar alarak kurs açabilirler. 

Sinema – Tv bölümü mezunları; görüntü yönetmeni, yapımcı ve kameraman gibi televizyon ve sinema projeleri ile ilgili olan meslek dallarını kendilerini geliştirerek ve bunların daha detaylı eğitimlerini alarak yapabilirler.

[widget-187]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 20