Müzik Akademi MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Bağlama Türleri – Hangi Bağlama Daha Kolay Öğrenilir?

Bağlamalar Kaç Çeşide Ayrılır?

Milattan önceki yıllardan günümüze kadar pek çok kültüre misafir olan bağlama, ebat ve tür olarak birçok çeşide ayrılır. Bu sebeple bağlama çalmaya başlamak isteyenlerin ya da profesyonel olarak bağlama çalanların merak ettikleri konulardan biri bağlama türleri olmuştur. Bağlama türleri hakkında bilgi edinmek, kendiniz için en uygun bağlamanın ne olduğuna karar vermeniz açısından oldukça doğru bir araştırma olacaktır. 

Yazımızın devamında bağlama çeşitleri hakkında bilgiler verdik. Siz de kendiniz için ya da hediye vermek için bağlama arıyor ve hangisinin en uygun olacağına karar veremiyorsanız yazımızın devamını inceleyerek özelliklerine göre en iyi bağlamayı bulabilir ve bu konu hakkında fikir sahibi olabilirsiniz…

Bağlama Çeşitleri – Bağlama Modelleri İle Kendiniz İçin En Uygun Bağlamayı Seçin! 

Günümüzde birçok müzik türünde kullanılan; ebat, sap ve tarz olarak değişik modellere ayrılan bağlamaların, 20 cm’den 52 cm’ye kadar değişebilen boyutları mevcuttur. Buna bağlı olarak değişen boyutları dolayısıyla bağlama türleri geniş bir ses aralığına sahiptir demek yanlış olmaz. Bağlama türleri boyutlarına göre ayrıldığı gibi çalındığı yöreye göre de ayrılır diyebiliriz. Bu sebeple bağlama türleri yalnızca bağlama ismiyle adlandırılmaz. Çalındıkları yöreye göre bağlamalar; divan sazı, cura, meydan sazı, tambura, kopuz, bozuk, çöğür ve iki telli şeklinde isimlendirilir. Gelin, bahsi geçen bağlamaların özelliklerini birlikte inceleyelim…

Meydan Sazı – Bağlama Türleri 

Orta Anadolu’da yaygın olarak rastlanan meydan sazı bağlama türleri içinde en büyük olanlara denir. Tekne boyu 50 cm, derinliği ise 30 cm’den büyüktür. 12 teli bulunur. Çoğunlukla kalın bam telleri kullanılır. Sesi gür çıktığı için meydanlarda rahatlıkla duyulur. İsmini de tam olarak meydanlarda rahat duyulabilmesi özelliğinden almıştır. 

Divan Sazı – Bağlama Türleri

Meydan sazından sonra ebat olarak ikinci büyük bağlama türüdür. Tekne boyu 50 cm’den, derinliği ise 35 cm’den azdır. 9 ya da 7 telli olarak kullanılır. Meydan sazına göre daha tiz ses çıkartır. Günümüzde ise genellikle stüdyo kayıtlarında uzun hava açılışlarında tercih edilir. 

Cura – Bağlama Türleri

Cura, bağlama türleri içinde en tiz sese sahip ve ebat olarak en küçük bağlamadır. Yörüklerin halk çalgısı olarak bilinmektedir. Çoğunlukla Ege ve Akdeniz ozanları tarafından tercih edilir. Uzunluğu 60 cm’yi geçmez.  3 ya da 6 teli bulunur. Fakat genellikle 6 tellidir. Mızrapla ya da tellere parmakla vurularak çalınır. 

Uzun Sap Bağlama – Bağlama Türleri

Uzun sap bağlama, saydığımız bağlama türleri arasında geleneksel olarak en sık rastlanan türdür. Tekne boyu 32 cm ve üzeri olurken, derinliği ise 25 cm olmaktadır. Uzun sap bağlama 19 farklı akort ile çalınabilme özelliğine sahiptir. 

Kısa Sap Bağlama – Bağlama Türleri 

Kısa sap bağlama, Türkiye’de geliştirilmiş bağlama çeşitleri arasındadır. Öğrenilmesi ve çalması uzun saplı bağlamaya göre daha kolaydır. Bunun sebebi ise uzun saplı bağlamaya göre daha rahat hareket edilebilmesi ve hızlı çalınabilmesidir.  Kısa saplı bağlamalar daha çok deyiş, semah ve özgün müzik türlerinde sıklıkla kullanılmaktadır. 

Bağlama türleri arasında seçim yapmakta zorlanıyorsanız bir profesyonelden yardım istemeniz oldukça doğru bir seçenek olacaktır. Kendiniz için en uygun bağlamayı seçmeden iyi bir şekilde bağlama çalabilmeniz mümkün olmayacaktır. Bu sebeple araştırmalarınız sonucunda dahi karar vermekte güçlük yaşıyorsanız profesyonel bir fikir almak doğru bağlamayı bulmanız için en iyi yoldur diyebiliriz. Müzik Akademi ailesi olarak sizin için en uygun bağlamanın ne olduğuna hedefleriniz ve istekleriniz doğrultusunda karar veriyor, doğru yönlendirmelerle bağlama serüveninizde yanınızda oluyoruz!

[widget-188]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 20