Müzik Akademi MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Keman Eğitiminde Çalım Teknikleri

Enstrümanınızın İnceliklerini Öğrenmek İçin Bunlara Dikkat Edin!

Müzik tarihinde uzun yüzyıllar boyunca önemli bir yer tutan kemanın gelişimini 20. yüzyıl itibariyle tamamladığı söylenebilir. Nitekim günümüzde yararlanılan keman eğitiminde çalım teknikleri de genel olarak bu yüzyıldan sonra sanatçıların araştırmaları sonucu ortaya çıkan birikimlerdir. Bu nedenle çoğunlukla keman eğitiminde kullanılan etütler ve örnek eserler de 20. yüzyılın hemen öncesindeki tonal sisteme ve repertuvara odaklıdır.

Biz de yazımızda güncel bir keman eğitiminde çalım teknikleri için hangi yöntemlere başvuruluyor, kemanda sol el teknikleri neler gibi konulara kısaca göz atmaya çalışacağız. Ayrıca bir hatırlatma yapalım. Keman eğitiminde yay tekniklerine neden bu yazımızda yer vermediğimizi düşünüyor olabilirsiniz. Yay teknikleri daha detaylı bir konu olduğu için ayrı bir başlıkta ele almanın daha doğru olduğunu düşündük. Kemanda yay teknikleri hakkında bilgi edinmek istiyorsanız bu başlığa göz atabilirsiniz. 

Son bir uyarı daha! Keman eğitiminde çalım teknikleri hakkında yazımızı okurken teknik terimler gözünüzü korkutmasın, öğrenmeye başladığınızda kısa sürede enstrümanınızla arkadaşlığınızı geliştirecek, kemanda çalma teknikleri ve enstrümanınızın inceliklerinde ustalaşacaksınız...

1. Glissando Tekniği – Keman Eğitiminde Çalım Teknikleri

Kemanda çalma teknikleri arasında en çok kullanılanlardan biri olan glissando, parmağın bir sesten diğerine kaydırılmasıyla yapılır. Hemen fark edileceği üzere kemanda sol teknikleri arasında ustalaşması zor tekniklerden biri olan glissando tekniğinde geçiş sürecinin iyi ayarlanması gerekir. Tekniğin özellikle Türk Müziği eserlerinin icrasında sıklıkla karşımıza çıktığını söyleyebiliriz.

2. Trill Tekniği – Kemanda Sol El Teknikleri

Kemanda çalım teknikleri içinde saymamız gereken bir diğer başlık da trill tekniğidir. Trill tekniğinde arkaya gelen notalar hızlı bir şekilde çalınır. Hem klasik müzikte hem de Türk Müziği’nde bolca kullanılan trill tekniği, icrayı zenginleştirmek için en iyi yollardan biridir.

3. Çarpma Tekniği – Kemanda Çalma Teknikleri

Çarpma tekniği isminden de kolaylıkla fark edileceği üzere bir notanın çarpıp kaçar gibi hızlı bir şekilde sesletilmesidir. Örneğin; do sesi basılmadan önce çok kısa bir re basılıp sonra do sesi uzunca çekilebilir. Genellikle porte üzerinde üzeri çizik şekilde gösterilen notalar çarpma tekniği içindir.

4. Vibrato Tekniği – Kemanda Çalım Teknikleri

Keman eğitiminde çalma teknikleri arasında özellikle öğrenmeye yeni başlayanların en merak ettiği tekniklerin başında vibrato gelir. Vibrato tekniğinde sesin bilek ve parmak yardımıyla titretilmesi söz konusudur. Vibrato esnasında parmak tel üzerinde bir noktada sabitlenir ve ufak hareketlerle sesin titremesi sağlanır. Dürüst olmak gerekirse keman çalım teknikleri içinde en çok egzersiz gerektiren tekniklerden biri vibratodur.

5. Çift Ses Tekniği – Keman Eğitiminde Çalma Teknikleri

Adeta iki keman çalınıyormuş hissi uyandıran çift ses tekniği, adından da anlaşılacağı üzere aynı anda iki sesin birden sesletilmesidir. Son derece zor keman çalma teknikleri arasında yer alan çift ses tekniği öncesinde bolca temiz ses çıkarma ve entonasyon çalışmaları yapılmalıdır.

6. Pozisyon Tekniği – Kemanda Çalma Teknikleri

Oktav aralığı oldukça geniş olan kemanın bu özelliğini kullanabilmek için birden fazla pozisyon kullanılabilmektedir. Genellikle başlangıç seviyesinde birinci pozisyondan başlanır. Ancak kendinizi geliştirdikçe keman klavyesinin daha aşağı bölümlerinde yer alan pozisyonlara inilebilir. Temel olarak keman üzerinde 4 pozisyon bulunur ancak diğer pozisyonları kullanmaya başlamadan önce ilk pozisyonda ustalaştığınızdan emin olmalısınız.

Doğru Bir Eğitimle Enstrümanınız Arkadaşınız Haline Gelecek!

Yazımızın başında yaptığımız uyarıyı yeniden hatırlatmakta fayda görüyoruz. Yukarıda saydığımız kemanda çalma teknikleri yalnızca en çok kullanılan temel teknikler olsa da gözünüzü şimdiden korkutmuş olabilir. Ancak doğru bir eğitimle kısa sürede enstrümanınızla arkadaş gibi olacak, dilinden anlamaya başlayacaksınız. Bu nedenle endişe etmenizi gerektirecek bir durum yok!

Eğer siz de sanat dolu bir atmosferde deneyimli eğitmenlerden güncel keman çalma teknikleri üzerine uygulama ağırlıklı ve keyifli bir eğitim almak istiyorsanız Müzik Akademi’de sizleri bekliyoruz. Müziğin büyülü dünyasına bizimle adım atmaya ne dersiniz?

[widget-182]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 20