Müzik Akademi MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Piyano Tarihçesi – Piyano Nedir?

Siyah Beyaz Tuşların Geçmişine Yolculuk!

Piyano kelimesi İtalyanca hafif ve güçlü anlamlarına gelen ‘’pianoforte’’  kelimesinin önce birleştirilmesi daha sonra da kısaltılması sonucu ortaya çıkmıştır. Enstrümana bu ismin verilmesinin sebebi ise öncesinde kullanılan tuşlu müzik aletlerinin yüksek ses değişimlerini gerçekleştirmiyor olması ve piyanoda ise bu ses değişimlerinin gerçekleştiriliyor olmasıdır.

1711 yılında İtalya’da Floransa’lı Bartolomeo Cristofori tarafından icat edilmiş olan piyano, tahta çekiçlerin tellere vurması ile ses çıkartır ve bu sebeple her ne kadar tuşlu bir enstrüman olarak bilinse de çalışma şekli düşünüldüğünde telli müzik aletleri arasına girmektedir. Piyano tarihi açısından önemli bir yere sahip olan Cristofori, piyanonun temel mekanik problemi sayılan, çekicin tellere vurmasından sonra sesin çekicin etkisinin azalması ve tellerden hızlıca ayrılarak notanın yeniden çalınabilmesi sorununu çözmüştür. Ölene kadar ise 20 piyano üretmiştir. 

Piyanonun icadı müzik dünyasının gelişmesine ve bestelerin artmasını sağlamıştır. Piyano için ilk besteleri 1770 yılında Muzio Clementi yazmıştır. Muzio Clementi, piyanonun atası olarak bilinen müzik aleti klavsen ile piyano sonatlarının birbirinden ayrılmasını sağlamıştır. Clementi bu başarısı ile piyano tarihi açısından oldukça önemlidir.

Piyano klasik ve caz müzikte sıklıkla kullanılan bir müzik aletidir. Solo performanslar, oda müziği, eşlik, bestecilik ve prova için en ideal enstrümanlardandır. Dünyada yaygın olarak kullanılan bir müzik aleti olan piyano, genelde pahalı olmasına rağmen çok yönlü olması ile en çok tercih edilen enstrümanlardan sayılır. 

Piyano Nedir?

Piyano nedir sorusunu soranlara kısaca anlatmak gerekirse; piyano hem el hem de ayak ile çalınan, uzun beyaz tuşların doğal notaları verdiği kısa siyah tuşların ise değişimli notaları çıkardığı bir müzik aletidir. Genel çalışma şekli ise, tuşa basılarak mekanizmada bulunan çekicin tele vurması ile seslerin çıkarılması temeline dayanır. 

Standart bir piyanonun 52 adet beyaz tuşu ve 36 tane siyah tuşu olmak üzere 88 tuşu vardır. Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte dijital piyanoların üretilmesi, yerinden kaldırması neredeyse imkansız olan piyanolara ek olarak rahatça taşınabilen piyano çeşitleri çokluğu açısından insanlara fayda sağlamıştır.

Piyano Çeşitleri

Piyanonun tarihçesi düşünüldüğünde icat edilmesinden bu yana birçok çeşit piyano üretilmiştir. Özellikle teknolojinin gelişimi her şeyi etkilediği gibi müzik aletlerini de etkilemiş ve enstrümanların çeşitlerinin artmasını sağlamıştır. Piyano çeşitlerini saymamız gerekirse;

  • Kuyruklu Piyanolar
  • Konsol Piyanolar
  • Hazırlanmış Piyanolar
  • Pnörmatik Piyanolar
  • Mekanik Piyanolar
  • Dijital Piyanolar 

Olarak sıralanabilir. Piyano çeşitleri mekanizmaların konumlandırılmasına göre dikey ve yatay olarak, çalışma şekillerine göre ise dijital ve akustik olarak ikiye ayrılmaktadır. 

1.Dikey Piyanolar 

  • Konsol Piyano
  • Spinet Piyano
  • Stüdyo Piyano
  • Dik Piyano

2.Yatay Piyanolar 

  • Baby Grand 
  • Petite Grand
  • Medium Grand
  • Concert Grand
  • Semiconcert Grand

Şeklinde sıralanır. 

Piyanonun Etkileyici Dünyasına İlk Adımı Atın! 

Piyano tarihçesi, piyano nedir ve piyano çeşitleri hakkında bilgiler aktardığımız yazımızda,  piyano eğitimine başlamak isteyenler ya da piyanist olanların kafasındaki soruları aydınlatmaya çalıştık.

Siz de piyanonun günümüze gelene kadar nasıl bir yol izlediğini öğrendiğiniz yazımızdan sonra kendinize uygun piyano eğitimini almak ve köklü bir geçmişe sahip bu müzik aletinin inceliklerini öğrenip hem müzik dünyasına hem de kişisel gelişiminize katkıda bulunmak isterseniz Müzik Akademi’ye gelin, hayalinizdeki piyano eğitimini alarak, piyanonun büyülü yolcuğuna sağlam adımlar atın, piyano dünyasına adınızı yazdırın! 

[widget-183]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 20