Müzik Akademi MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Kemençe Nasıl Çalınır? – Kemençe Çalma Teknikleri

Kemençe Öğrenmek İsteyenler İçin Bir Rehber!

Kemençe özellikle capcanlı Karadeniz müziklerinde kullanılan yöresel bir enstrümandır. Kemence çalmak isteyenler ise kimi zaman bir kurs yardımıyla kimi zaman da bireysel olarak kemençe öğrenmeye başlar. 

Kemençe çalmak isteyenler ve birbirinden güzel tekniklerin ne olduğunu merak edenler için nasıl kemençe çalınır anlattığımız bir yazı hazırladık. Yöresel enstrümanların başında gelen kemençe Karadeniz’in birbirinden hareketli ve ritmik ezgileri ile sevenlerini mest ederken siz de kemençeyi çalanlardan olmak için kemençe nasıl çalınır anlattığımız ve kemençe çalma teknikleri hakkında hazırladığımız bu yazımızı okumaya devam edin!

Kemençe Nasıl Öğrenilir?

Kemençe çalmak için birçok yol vardır… İlk olarak bir kemençe edindiğiniz zaman sesleri doğru çıkaramadığınızı, hatta kemençeyi doğru tutamadığınızı fark edebilirsiniz. Dolayısıyla kemençe çalmayı öğrenmek için aklınızdaki ilk soruyu yani “kemençe nasıl öğrenilir?” sorusunun yanıtlayalım…

İlk olarak enstrümanınızı tanımalısınız. Kemençenin yayı ve tellerini tanıdıktan sonra nasıl tutmanız gerektiğini kavramalı ve temelinizi sağlam tutmak için duruş ve tutuş tekniklerinizin pratiklerini yapmalısınız. 

Ardından tabii ki nota bilgisi geliyor, kemençenin fazla notası olmadığını düşünebilirsiniz. Ancak kemençe çalmak için bilmeniz gereken bazı temel teknikler bulunmaktadır. Özellikle kemençe için yay teknikleri bir hayli önemlidir. Parmaklarınızı notalarda gezdirdiğiniz sıralarda aynı zamanda yay tekniklerine çalışmalısınız. 

Sizlere kısa bir süreçmiş gibi gelmiş olabilir. Eğer kemençeyi tek başınıza öğrenecekseniz, bu anlattıklarımız kadar kısa ve öz bir süreç yaşamayacaksınız. Özellikle temel seviye yay tekniklerini iyi kavramalısınız. Dolayısıyla bu konuya biraz zaman ayırmanız gerekiyor. Ancak bir kurs yardımı ile tekniklerinizi geliştirmeyi düşünürseniz birazdan bahsedeceğimiz kemençe çalma teknikleri ve kemençe repertuvarı hakkında tüm detayları eğitmenlerinizi sizlerle paylaşacak ve uygulamalı olarak gösterecektir. 

Doğru Kemençe Duruşu ve Tutuşu Nasıl Olur?

Kemençe çalma teknikleri için aslında en önemli unsur duruş ve tutuştur. Bu nedenle ilk önce duruş ve tutuş pozisyonlarınıza iyi çalışmalı ve ilerleyen derslerinizde kemençe yay tekniklerinizin duruş ve tutuşunuzdan etkilenmemesini sağlamalısınız. Bu nedenle keman çalma teknikleri ve nota bilgisine geçmeden önce ilk olarak duruş ve tutuşu doğru kavramalısınız. Aksi halde tüm teknikleriniz buradaki yanlışlıktan etkilenecektir. 

Kemençe perdesiz ve tırnak ile çalınan bir çalgı olduğundan duruş ve tutuş pozisyonunuz hem sizin canınızın yanmaması hem de sesleri doğru çıkarabilmeniz için oldukça önemlidir. Ancak tırnaklarınızı kullanmanız kadar, yay tutuşunuz da oldukça önemli.

Kemençe Yayı Nasıl Tutulur?

İlk olarak kemençe çalmak için kullanacağınız yaydan bahsedelim… Kemençe yayı tutuşu tüm tekniklerinizi etkileyecektir. 

Kemençe yayı tutmak için 3. Parmağınızın tahta çubuk kısmına dayanması gerekir. 4. Parmak ise yayın iç kısmında at kılı kısmının aşağıya çekilerek gerilmesi ile tutulur. 5. Parmağın ise eklemi dışarıdan içeriye at kılına destek olur. El içinde kuvvet dengesi böylece sağlanmış olur. Bu sırada 2. Parmak yukarıda tahta çubuk kısmını üstten kavramaktadır. Başparmağın yan tarafı yayın uzak tarafında tüm ele destek olur. 

Kemençe tutuşu için vurgulamamız gereken kriterin de sağ elinizi ve sol elinizi kullanmanıza göre değişebilirliğidir. Sağ elini kullananlar için kemençe tutuşu, sağ el yayda sol el kemençede olacak şekilde ayarlanır. 

Kemençe tutarken hafifçe yan tutuyor olmanız sizler için kolay bir çalım süreci yaratabilir. Böylelikle hem parmaklarınızı kolayca kemençe üzerinde gezdirebilir hem de kemençeyi daha rahat kavrayabilirsiniz. Kemençe çaldığınız sırada dengeleyici olan baş parmaktan yardım almalı ve kemençe ile yayı olabildiğince senkronize kullanmalısınız.

Kemençe Teknikleri Nelerdir?

Kemençe teknikleri nelerdir merak edenler için bir kriterden daha bahsedelim. Kemençede sesleri çıkarabilmek için ilk olarak nota bilgisine ihtiyaç duyabilirsiniz. Zaten perdesiz olan bu çalgıda notaları ve klavyedeki yerlerini tanımanız gerekmektedir. 

Bu nedenle kemençe notalarından biraz bahsedelim… 

Kemençe çalarken kullanılan akort düzeni dörtlü sesler üzerine kurulur. Yani ne olursa olsun kemençenizden dörtlü sesler alacaksınız. Ancak bu, sesin üstten mi yoksa alttan mı alındığına göre değişkenlik gösterebilmektedir.  Akort düzeninde ise mi, la, re notaları bu sıra ile yerleşmiş durumdadır. Bu da kemençenin çok yönlü bir yoruma açık olduğunun göstergesidir. 

Kemençe ister oturarak isterseniz ayakta çalabileceğiniz bir çalgıdır. Ancak ayakta kemençe çalmak isteyenler kemençe tekniklerini uygularken çok daha dikkatli olmalıdır. Kemençede kaydırma ve titreme tekniklerinin düzgün uygulanması ayakta kemençe çalarken sizleri zorlayabilir. Oturarak çalarken dizlerden yardım alınarak yapılan titreme ve kaydırma teknikleri çok daha kolay bir şekilde uygulanabilmektedir. 

Kemençede Nota Basmak 

Kemençede nota basmak için parmakların dik bir şekilde kemençe klavyesine yerleştirilmesi gerekmektedir. Ardından parmak pratikleri yapılarak hızlı hareketler ile nota geçişleri sağlanabilir. 

Kemençede nota basmak için ilk olarak notaları bilmek gerekir. Kemençede kalın boş tel mi sesini verirken kalın telin ilk parmak ile çalınan notası fa, ikinci parmak ile çalınan notası sol; orta boş tel la sesini verirken birinci parmak ile basılan nota si, ikinci parmak ile basılan notası do sesini verir. En ince tele geçildiğinde ise boş tel halinin re, birinci parmağın mi, ikinci parmağın ise fa notası bastığı görülmektedir. Kemençede fa notası, üçüncü parmak ile sol, dördüncü parmak ile basılan la notasıdır. 

Her Zaman Bir Kemençe Kursu İle Çok Daha Kolay!

Evde kemençe öğrenme serüvenine atılmak isteyebilirsiniz. İsterseniz internetten, videolardan ve online eğitmenlerden kemençe eğitimleri alabilirsiniz. Ancak kemençe gibi hareketli ve nispeten emek ve zaman isteyen bir enstrümanda tek başına kemençe öğrenmek hem sürecinizi yavaşlatabilir hem de sizleri bu güzel enstrümandan zamanla uzaklaştırabilir. 

Müzik Akademi olarak Avrupa standartlarında uygulamalı eğitim programımız ile 15 yıllık deneyimimizi öğrencilerimize uzman eğitmenlerimiz aracılığı ile aktarıyor ve her bir öğrencimizin en kaliteli kemençe eğitimleri ile hobisinden keyif almasını sağlıyoruz. Kemençe tekniklerini en iyi şekilde öğrenmenizi sağlayacak kapsayıcı ve tamamlayıcı kemençe eğitimi programları ile Müzik Akademi olarak kemençe öğrenme sürenizden verim almanızı sağlıyoruz! Gelin siz de Müzik akademi ailesine katılın ve hobinizden keyif alın!

[widget-189]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 20