Müzik Akademi MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Keman Çalmada Duruş ve Tutuş

Usta Bir Müzisyen Olmaya Giden Yol En Temelden Başlar!

Eğer keman çalmayı öğrenmek istiyor ve bunun için ufak araştırmalar yapıyorsanız en sık duyduğunuz konulardan biri keman çalmada duruş ve tutuş pozisyonlarının önemi olabilir. Özellikle öğrenmeye başlangıç doğru keman tutuşu kemancılar için en zorlayıcı konular arasında diyebiliriz. Çünkü kemanda duruş ve tutuş pozisyonu enstrümandan temiz ses çıkarmak ve doğru entonasyonu sağlamak için en önemli başlıklardan biri.

Gelin öncelikle keman çalmada tutuş ve duruş pozisyonlarının neden önemli olduğuna kısaca bir göz atalım. Sonrada doğru keman tutuşu için ne yapmanız gerektiğine bakacak, keman tutarken dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi vereceğiz. İşte kemanda duruş ve tutuş pozisyonları hakkında merak ettikleriniz...

Kemanda Duruş ve Tutuş Pozisyonunun Önemi

Her ne kadar keman, müzik tarihi boyunca en önemli enstrümanlardan biri olsa da en temel konulardan biri olan kemanda tutuş ve duruş pozisyonları hakkında 18. yüzyıla kadar ciddi bir çalışma yapılmadığını da söylemek gerekir. Ancak 1700’lü yıllardan itibaren pek çok müzisyen ve eğitimci bilhassa başın ve omuzların alması gereken pozisyonlar hakkında kafa yormaya başlamıştır.

Keman çalmada duruş ve tutuş pozisyonu gereksiz hareketlerin azaltılması, vücut ağırlığının dengesinin sağlanması, enstrümandan temiz bir ses alınması ve elbette zarif bir görünüm ve sunumun ortaya çıkması gibi konular açısından ele alınmıştır. Bilhassa çalım tekniği açısından baktığımızda kürek tekniğin kemanda tutuş ve duruş için doğru pozisyonu almaması başarılı bir performans göstermeyi ciddi oranda zorlaştırmaktadır.

Doğru Keman Tutuşu ve Duruşu Nasıl Olmalı?

Keman çalmada duruş tekniğinin doğru bir temel üzerine kurulması için eğitimcilerin ilk vurguladıkları konu bedenin dik olmasıdır. Ancak burada rahatsız bir pozisyondan bahsetmediğimizi de vurgulayalım. Kemancının dik bir vücut pozisyonunda kendini rahat hissedecek şekilde durması gerekir. Bunun için de ayaklar yere sağlam bir şekilde basmalı ve oturarak keman çalınan durumlarda ise sırtımız herhangi bir yerden destek almamalıdır.

Kemanda duruş ve tutuş tekniği açısından bir diğer konu ise vücudumuzun tam karşı tarafı görecek şekilde pozisyon almasıdır. Keman sol yanımızda kalacak, böylelikle çalıştığımız esere daha iyi odaklanma fırsatı bulacağız.

Yay Tutuş Teknikleri – Kemanda Duruş ve Tutuş

Keman çalmada duruş ve tutuş teknikleri söz konusu olduğunda hiç kuşkusuz önemli noktalardan biri de doğru yay tutuşudur. Bunun için 4 ana teknikten bahsedebiliriz:

  • Baş parmak tutuşu: Doğru keman tutuşu pozisyonlarından biri olan baş parmak yay tutuşu yayın üst ve alt kısmını birleştiren yay kıllarının hemen yanındaki siyah bölgenin arasına baş parmağı bükerek yerleştirilen tutuştur.
  • Orta ve Yüzük Parmağı Tutuşu: Baş parmağı kaldırmadan yukarıda bahsettiğimiz siyah bölgeyi orta ve yüzük parmağınızla kavradığınız tutuş pozisyonudur.
  • İşaret Parmağı Tutuşu: Kemanda tutuş pozisyonları açısından bir diğer yay tutuş tekniği siyah bölgeyi işaret parmağınızı araya koyarak tuttuğunuz pozisyondur.
  • Serçe Parmağı Tutuşu: Yayı bütün olarak hafif bir biçimde kavradığımız bu pozisyonda serçe parmak yayın üst ekleminde yer almalıdır.

Doğru Temeller İçin İyi Bir Eğitim Şart!

Keman çalmada duruş ve tutuş pozisyonlarını doğru öğrenmenin en iyi yolu hiç kuşkusuz kaliteli bir eğitimden geçiyor. Kendi başınıza veya yetersiz bir eğitmen eşliğinde yapacağınız çalışmalar yanlış bilgiler edinmenizin yanı sıra hatalarınızı alışkanlık haline getirmenize neden olarak öğrenme sürecinizi aksatabilir. Bu nedenle eğitim alacağınız kurumu seçerken dikkatli davranmalısınız.

Müzik Akademi’de öğrencilerimizin keman çalmanın tüm inceliklerini öğrendiğinden emin oluyor, enstrümanınıza hakim olduğunuzdan emin olmadan sizleri mezun etmiyoruz. Müzikal yolculuğunuza gerçek bir müzik okulunun büyüleyici atmosferinde başlamak istiyorsanız bize ulaşın, öğrenme garantili derslerimizle kısa sürede yeteneklerinizi keşfedin!

[widget-177]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 20