Müzik Akademi MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Gitar Çalma Teknikleri Nelerdir? – Nasıl Gitar Çalabilirim?

Gitar Çalmak İsteyenlere Birbirinden Güzel Gitar Çalma Teknikleri 

Gitar çalma teknikleri yeni başlayanlar ve pratik yapmak isteyenler tarafından merak edilen konulardan. Gitar çalmak için birçok teknik bulunmakla beraber bu teknikleri uygunlama aşamasında seviyenize ve gam bilginize göre zorlanabilir ya da gitar çalmaya devam edebilirsiniz. 

Gitar çalmak isteyenler ve gitar çalma teknikleri hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler için çeşitli teknikler, akorlar, tab bilgisi veriyoruz. Eğer siz de gitar çalmak istiyorum diyorsanız ve gitar teknikleri nelerdir merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edin!

Gitar Teknikleri – Akor ve Tab Bilgisi 

Gitara yeni başlayanların en çok merak ettiği konulardan bir tanesi de farklı gitar tekniklerini nasıl çalışacakları ve bu tekniklerin pratiklerini nasıl yapacaklarıdır. Gitarda birbirinden güzel teknikler bulunur, siz de seviyelerinize uygun gitar tekniklerini öğrenebilir ve bunları pratik yaparak geliştirebilirsiniz. 

Gitar teknikleri her sanatçının kendine göre uyarlayabileceği ve özgünlüğünü ortaya çıkarabileceği özgür bir alan haline gelebilir ancak bunun için tekniklerinizin orta ve ileri seviyeye ulaşabilmeniz gerekir. Yeni başlayanlar için en klasik gitar teknikleri hakkında bilgi verelim ve nasıl geliştirebileceğinizden biraz bahsedelim… 

1. Tab Okumak Nedir? – Tab Nasıl Okunur?

Gitaristler arasında “Tab” olarak bilinen ancak “Tablatures” olarak isimlendirilen tab, gitaristlerin nota okumasını kolaylaştıran bir gitar çalma yöntemidir. Gitara yeni başlayanların ilk karşılaştıklarında çekindikleri bir yöntem olsa da gitarda notasyon büyük oranda tablardan oluşur. 

Tab okumak bir açıdan gitaristlerin işini kolaylaştırırken diğer yandan sıkı pratiklerle kas hafızası geliştirilmeli ve parmak hızları kazandırılmalıdır. Genel olrak tabı nitelersek; tellerin hangi çizgilere tekabül ettiği öğrenildiğinde ve parmak numaraları bilindiğinde tab okuyarak şarkı çalmak oldukça keyifli bir solo atma tekniğidir. 

Tab okurken karşınızda bulunan 6 çizgi, gitarın 6 telini temsil eder. En yukarıdan aşağıya doğru 1 ve 6. tele kadar okunur ve dünyanın her yerinde bu düzen bu şekildedir. Tel isimlerini bilmek bu noktada size kolaylık sağlayacaktır. 

Çizgilerin üzerine yerleştirilen numaralar ise perde numaralarını temsil eder. Tab çizgilerinde ise 0 ile gösterilen tel “boş tel” olarak nitelendirilir ve hiçbir perdeye basılmadan çalınacak demektir. 

Eğer bir çizginin üzerinde 1,2,3,4,5 ya da farklı bir numara görüyorsanız; o tel üzerinde o numaraya denk gelen perdenin notasını çalacaksınız anlamına gelmektedir. Boş teller dahil numaraların her biri soldan sağa doğru okunarak çalınmalıdır.

Tablarda bazen üst üste her iki tel temsilinin üzerinde yazılan farklı numaralar görme ihtimaliniz de var. Bu numaralar, her iki numaranın aynı anda çalınacağı anlamına gelmektedir.

Bazen her iki perde numarası arasında yatay çizgikler görebilirsiniz. Bu çizgiler, soldaki numaradan sağdakine kaydırma ya da notayı uzatma yaparak diğer perdenin numarasına geçeceğiniz anlamına gelmektedir.

2. Akor Basmak – Akorlar, Akor Kombinasyonları

Gitarda en yaygın olarak çalınan ve her müziğin ritmini oluşturan gitar teknikleri arasında akor basmayı saymazsak olmaz! Akor basarak istediğiniz müziği o şarkıya uygun ritmde çalabilirsiniz. 

Peki akor nasıl basılır, yeni başlayanlar için en basit şekilde anlatalım. 

Akor basmak için öncelikle akorların isimlerini ve parmak pozisyonlarını bilmeniz gerekiyor. Yeni başlayanlar için temel akorlar her zaman pratik yapmak için oldukça uygundur. Gitar çalmaya başlarken ilk öğreneceğiniz akorlar gitarın ilk 4 perdesini kapsayan; AM, A, G, C, D, Em, E ve F gibi temel akorlardır. Bu akorlarla ve kolay varyasyonlarıyla pratik yapabilir ve ellerinizi hızlandırabilirsiniz. 

Akor, çeşitli sağ el vuruşları ile ritm oluşturularak çalınır. Seçtiğiniz şarkının ritmini mutlaka öncelikle kulakla dinleyin, daha sonra akorlarını ve tablarını okuyun ve ritmine uygun çalmaya çalışın. Sağ elinizin tekniğini iyi yerleştirebilirseniz gitar çalmaktan oldukça keyif alacaksınız. Eğitmeninizle yaptığınız pratiklerde sağ ve sol elinizin koordinasyonunu geliştirebilir ve birbirinden farklı ritm türleriyle akor tekniklerinizi geliştirebilirsiniz. 

Sağ elinizin çeşitli biçimlerde teller üzerinde aşağı ve yukarı ritmli bir şekilde gitmesi, şarkıları oluşturur. Ancak sağ elinizin ritmini otururken akor bastığınız sol elinizi de bu ritme ayak uydurabilmiş bir şekilde akorlar arasında gezdirebilmelisiniz. Aksi takdirde uyumsuz bir sonuç elde edersiniz. 

3. Arpej Tekniği – Gitarda Parmak Numaraları

Gitar çalmaya başlayanların ve gitarın profesyoneli olanların, hobi olarak gitarı elinden düşürmeyenlerin yani gitarla ilişkisi olan herkesin çalmaktan büyük keyif aldığı arpej tekniği, akor basarken gitarla ritm çalmak değil; sağ elinizin parmaklarıyla gitarın her telini belirli bir sıraya göre çaldığınız tekniklerdir. 

Sağ elinizin parmakları baş parmağınızdan başlayarak P,İ,M,A isimlendirmesini alır; sol elinizin akor bassan parmakları ise işaret parmaktan itibaren 1,2,3,4 numaralarını alır. Seçtiğiniz arpej modelinde bu parmakları belirli sıralarda çalarak ortaya mükemmel sonuçlar çıkarabilirsiniz. 

[widget-181]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 20