Müzik Akademi MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Keman Tarihçesi - Keman Nedir?

Orkestraların Vazgeçilmezi Kemanın Tarihine Kulak Veriyoruz!

En temel tanımıyla ifade edersek keman nedir sorusuna 4 telli bir müzik aleti yanıtını verebiliriz. Keman yayı veya arşe şeklinde ifade edilen ve genellikle çelikten üretilen yayla çalınan enstrüman hem batı müziğinde hem de Türk Müziği’nde orkestranın en önemli parçalarından biridir. Peki keman nasıl bu kadar önemli bir enstrüman haline geldi?

Keman hakkında bilgi almak istiyor, enstrümanınızın tarihine kulak vermeyi arzuluyorsanız doğru adrestesiniz. Yazımızda öncelikle kemanın özelliklerine kısaca göz atacak, ardından keman tarihçesi ile geçmişin tozlu nota defterlerine göz atacağız. Gelin işe keman nedir sorusuyla başlayalım.

Keman Nedir? – Enstrümanımızı Yakından Tanıyoruz!

Keman ailesine adını veren klasik keman, keman çeşitleri içinde en küçük ebatlara sahip olandır. Dört teli olan keman akort düzeni bakımından klasik batı müziğinde “sol, re, la, mi” şeklinde ilerlerken söz konusu Türk Müziği olduğunda ise akort sistemi “do, sol, re, la” şeklini alır. Genel olarak 35 cm civarında olan klasik keman çeşitleri omuz ve çene arasına yerleştirilerek çalınır. Geniş bir ses aralığına sahip olan keman, skalasında orta ve tiz oktavları barındırır. Türk Müziği ve klasik batı müziğinin yanı sıra enstrümanın popüler müziklerde de sıklıkla yer aldığını söyleyebiliriz.

Bunun dışında elbette keman nedir sorusuna yanıt verirken keman yayını da göz ardı etmemek gerekir. Arşe ismi de verilen keman yayı günümüzde genellikle çelikten üretilse de daha temiz ses vermesi için yay üzerine reçine sürülmesi de yaygın bir uygulamadır. Genellikle kemanın yaklaşık 2 katı uzunluğa sahip olduğunu söyleyebileceğimiz arşe, geniş çalma teknikleri ve zengin anlatım gücü ile kemanı orkestraların en renkli enstrümanlarından biri haline getirmektedir.

Kökü Orta Asya’ya Gidiyor! – Keman Tarihçesi

Söz konusu kemanın tarihçesi olduğunda uğrayacağımız ilk durak Orta Asya olacak. Çünkü keman tarihçesi açısından başlangıç noktası olarak göçebe kültürüne ait olan Kazak Kopuzu işaret ediliyor. Orta Asya’daki etkileşim sonucunda Çin’e ve Hindistan’a yayılan dönemin yaylıları, henüz isimlerine keman diyemesek de Orta Doğu’ya olan yolculuğuna buradan başlıyor.

Bildiğimiz Anlamda İlk Keman İtalya’da Üretiliyor! – Keman Hangi Ülkeye Ait?

Keman hangi ülkeye ait sorusuna yanıt arıyorsanız bildiğimiz ilk anlamda keman diyebileceğimiz enstrümanın İtalya’da üretildiğini söyleyebiliriz. Ancak yolculuğa biraz daha göz atalım. En son yaylıların Orta Doğu’ya ulaştığını söylemiştik. Gerek batı gerekse Türk Müziği’nin kökenleri söz konusu olduğunda ilk bakılması gereken adres Bizans’tır. Nitekim keman tarihi açısından da durum farklı değil. Bizans’taki ilkel diyebileceğimiz keman türleri oradan Kuzey İtalya’ya ulaşıyor ve Rebec tarafından İtalya’da ilk keman üretiliyor!

19. Yüzyıldan Günümüze – Keman Tarihçesi

14. yüzyılda üretildikten sonra 19. yüzyıla kadar kemanın tarihi açısından kayda değer bir gelişme olduğunu söylemek zor. Elbette Rönesans döneminde hem batıda hem de doğuda son derece sevilen keman, yine de gerek eğitim gerekse çalım teknikleri açısından pek de sistemleştirilmiş değil. Kemanın standartları, sap uzunluğu, köprü yüksekliği, gövde tarzı gibi konuların 19. yüzyılda standarda oturması, keman yay ve çalım teknikleri hakkında müzisyenlerin daha efektif yöntemleri tespit etmesiyle enstrüman orkestraların vazgeçilmezi halini alıyor.

Günümüzde hem klasik hem de popüler parçaların orkestrasyonunda en renkli enstrümanlardan biri olan keman oktav genişliğinin yanı sıra ses hacmiyle de hem sahne performanslarında hem de stüdyo çalışmalarında en çok önem verilen enstrümanlardan biri. Siz de müziğin büyülü dünyasına keman öğrenerek adım atmak istiyorsanız Türkiye’nin en iyi müzik okulu Müzik Akademi’ye gelin, size en uygun eğitim programını hazırlayalım, deneyimli eğitmenlerimizle enstrümanınızın inceliklerini öğrenirken keman tarihi hakkında da ilginç bilgiler edinin!

[widget-177]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 20