Müzik Akademi MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Özel Yetenek Sınavı Ne Demek? – Geleceğe Yetenekleriniz Şekil Verecek!

Özel Yetenek Sınavları Hakkındaki Kafa Karışıklığına Son Veriyoruz!

Son yıllarda bilhassa güzel sanatlar fakültesi özel yetenek sınavları hakkında yapılan değişiklikler ve konuşulanlar hem öğrencilerin hem de velilerin kafasını epey karıştırdı. Nitekim lise ve üniversiteye giriş sınavında çoğu zaman güzel sanatlar okulları unutularak konuşulduğu için özel yetenek sınavı biraz görmezden geliniyor diyebiliriz. Bu durum da doğal olarak bilinmezliği ve kafa karışıklığını artırıyor. 

Tüm bu nedenlerle biz de konuyu en temelden ele almaya karar verdik. En temelden derken gerçekten de en temeli kastediyoruz. Özel yetenek sınavı nedir, ne anlama gelir, neden yapılır diye merak ediyorsanız yazımızı incelemeye devam edin. Yetenek sınavları hakkında tüm merak ettikleriniz burada…

Eğitim Hayatınızı Yetenekleriniz Belirlesin İstemez Misiniz? – Özel Yetenek Sınavı Ne Demek?

Ortaöğretim ve yüksek öğretim seviyesinde bazı okullar, formel bir eğitimden daha çok öğrencilerin yeteneklerini geliştirmek üzerine kurulu bir müfredata sahiptir. Başta müzik olmak üzere resim, dans, oyunculuk, tasarım gibi birçok alanı buraya ekleyebiliriz. Bu tür okulların gerek lise gerekse üniversite düzeyinde öğrencilerini alışılageldik TYT, AYT veya LGS gibi sınavlarla seçmesi son derece zordur ve sağlıksız sonuçları beraberinde getirebilir. İşte tam da bu noktada özel yetenek sınavları devreye girmektedir.

Özel yetenek sınavı ne demek sorusuna tüm bu söylediklerimiz ışığında öğrencilerin güzel sanatlar bölümlerinde okuyabilecek potansiyele sahip olup olmadığını ölçen sınavlar cevabını verebiliriz. Dolayısıyla özel yetenek sınavı sırasında öğrenci adaylarına ileri düzey beceri soruları değil, temel noktalara dair sorular yöneltilmektedir. Ayrıca öğrencinin okumak istediği müzik, resim, dans, oyunculuk ve benzeri alanlara göre sorular da doğal olarak değişmektedir.

Aynı şekilde güzel sanatlar lisesi özel yetenek sınavları ile güzel sanatlar fakültesi özel yetenek sınavları da odak noktası aynı olmasına karşılık seviye ve yaşa uygunluk açısından farklılık göstermektedir.

Müzik Bölümü Özel Yetenek Sınavları Nasıl Oluyor? – Sınavda Sizi Neler Bekliyor?

Müzik bölümü özel yetenek sınavları için ayrı bir parantez açmak gerekirse hem lise hem de üniversite düzeyinde benzer konulara odaklanıldığını söyleyebiliriz. Elbette soruların düzeyi ve seçilen müzik türleri öğrencilerin yaş düzeyinin yanı sıra güzel sanatlar lise ve fakültelerinin müfredatlarına göre de belirlenmektedir. Ancak genel olarak öğrenciden performans beklenen konuları şu şekilde özetleyebiliriz.

1. Müzik Kulağı – Özel Yetenek Sınavı Nedir, Sınavda Sizi Neler Bekliyor?

Müzik bölümü özel yetenek sınavları söz konusu olduğunda sınavın ilk odaklandığı konu müzik kulağıdır. Burada öğrenciler genellikle 3 ana başlıkta değerlendirilir:

  • Sesleri Ayırt Etme: Öğrencinin frekans duyum performansının ölçüldüğü bu bölümde farklı akorların tek, çift, üç ve dört sesli şekilde tekrar edilmesi istenir.
  • Ritimsel Bellek: Özel yetenek sınavı için hazırlanan ritmik bellek soruları genellikle bir ritim parçasının öğrenci tarafından doğru şekilde tekrarına dayanır.
  • Ezgisel Bellek: Sesleri ayırt etmeden farklı olarak burada piyanodan çalınan kısa bir melodinin tekrarı söz konusudur.

2. Enstrüman veya Vokal Becerisi – Özel Yetenek Sınavı Ne Demek, Sınavda Sizi Neler Bekliyor?

Öğrencinin seçmek istediği bölüm ve uzmanlaşmak istediği alana bağlı olarak özel yetenek sınavı sırasında vokal kullanımı veya enstrüman becerisi de ölçülür. Burada şunu vurgulamak gerekir ki enstrüman sınavlarında öğrencinin çalacağı enstrüman güzel sanatlar lise veya fakültelerinin müfredatında yer alan bir enstrüman olmalıdır. Aynı şekilde vokal veya enstrüman fark etmeksizin icra edilecek eserin de müfredat içerisinden seçilmesi gerekir.

Hayallerinize Ulaşmak İçin Çok Çalışmalısınız!

Belki ilk anda özel yetenek sınavları ile alım yapan bölümlerin LGS ve AYT sınavlarına girmeyi gerektirmemesinden dolayı sevinmiş olabilirsiniz. Ancak üzülerek belirtmek isteriz ki özel yetenek sınavı da en az merkezi sınavlar kadar zor ve elemeye dayalıdır. Nitekim ülkemizdeki güzel sanatlar lisesi ve güzel sanatlar fakültesi sayısının henüz yeterli seviyeye ulaşmadığını ve kontenjanların kısıtlı olduğunu düşünürsek hayal ettiğiniz bölüme girebilmek için çok çalışmanız gerektiğini kolaylıkla fark edebilirsiniz.

Bu noktada Müzik Akademi ailesi olarak 15 yıllık deneyimimizi dünyanın en iyi müzik okullarının uluslararası standartları ile bir araya getirerek sizlere güzel sanatlara hazırlık kursu kapsamında dolu dolu bir eğitim programı sunduğumuzu vurgulamak isteriz! Müzikal potansiyelinize yatırım yapın, jüri karşısındaki heyecanınızı nasıl yeneceğinizi uygulamalı derslerimizde öğrenin, hayallerinize bir adım daha yaklaşın…

[widget-187]

Yorum Yap

Bilgi Al - Kayıt Ol
Bilgi Al - Kayıt Ol En Yakın Şubemiz İçin Tıklayın.