Müzik Akademi MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Müziğin Bilişsel Gelişime Etkisi

Zihinsel Süreçlerinin Gelişimini Müzik İle Destekleyin!

Enstrüman çalmak ve müzik eğitimini erken yaşlarda almak yalnızca keyifli bir hobi değil, çocukların gelişiminde her yönden katkısı olan, tüm gelişim alanları üzerinde olumlu etkiler bırakan bir aktivitedir. Bu nedenle ebeveynler, çocuklarının ilgilenebilecekleri ya da ilgilendikleri alanlara yaklaşırken müzik eğitiminin de faydalı olduğunu unutmamalıdır. Müziğin bilişsel gelişime etkisi, araştırmalarla kanıtlanmış birbirinden güzel olumlu etkilere sahiptir.

Bilişsel gelişim nasıl desteklenir merak eden ebeveynler için söyleyebiliriz ki müzik eğitimi ile çocuklarının zihinsel gelişimlerini destekleyebilecekleridir. Müziğin zihinsel gelişime etkileri ve bilişsel süreçlerin nasıl değişikliklere uğradığına biraz daha yakından bakmak için yazımızı okumaya devam edin!

Çocukluk Döneminde Müzik Eğitiminin Faydaları

Yetişkinlik dönemi ve çocukluk dönemi arasında zihinsel gelişim açısından büyük farklılıklar bulunmaktadır. Öğrenme kabiliyeti ve algılama becerisi gibi kavramların çocukluk döneminde doğru ve çeşitli yollarla desteklenmesi, çocukların nitelikli birer yetişkin olmasını sağlar. Dolayısıyla, müziğin bilişsel gelişime etkisi de bu bağlamda incelenebilir.

Özellikle erken çocukluk dönemi ve okul öncesi dönemi çocukların temel becerilerini geliştirmek adına kritik dönemleri barındıran iki dönemdir. Bu dönemde müzik eğitimi zihinsel gelişim üzerinde oldukça köklü ve olumlu etkiler bırakır. Aynı zamnda 7 – 12 yaş itibariyle alınan müzik ve enstrüman eğitimleri de çocukların bilişsel gelişimini destekleyerek onları çok daha başarılı birer insan haline getirebilir.

Çocukların zihinsel gelişimi müzik eğitimi ile desteklenirken hangi süreçler nasıl etkilenir, müzik eğitiminin bilişsel gelişime katkısı nedir? Gelin kısaca bir göz atalım.

1. Düşünme ve Üretme Süreçleri Hız Kazanır

Çocuklar için temel gelişim alanlarından olan zihinsel gelişim süreçlerinin doğru biçimde desteklenmesi onların geri kalan hayatlarının her alanı için oldukça önem arz eder. Dolayısıyla, müzik eğitimi gibi aktiviteler bu alan üzerinde olumlu etkiler sağlayan en temel hobiler arasındadır. Çocuklar müzik ve enstrüman eğitimleri ile birlikte düşünme ve üretme süreçlerini önemli ölçüde geliştirebilirler. Erken dönemde enstrüman çalmaya başlayan ve temel müzik eğitimi alan çocuklar yaratıcı düşünme ve zihinsel süreçlerinde üretme kabiliyetlerinde müzik eğitimi almayan çocuklara oranla çok daha başarılıdır.

2. Algısal – Zamansal IQ Gelişir

Müziğin bilişsel gelişime etkisi aynı zamanda onların algılama kabiliyetleri ve zamansal IQ yeteneklerini geliştirmektedir. Özellikle bir enstrüman çalmak, düzenli ilerleyen bir ritme uyarak onu takip etmek ve uygulamak; müziği algılama ve uygulama pratikleri ile birlikte çocukların algı ve zaman kabiliyetleri üzerinde olumlu etkiler bırakır.

3. Okul Başarısı Artar

Bazı ebeveynler, enstrüman çalmanın ya da farklı bir hobiye sahip olmanın, akademi başarı üzerinde olumsuz etki bırakabileceğini düşünse bile aslında durum tam tersidir. Müzik ve enstrüman eğitimi alan çocuklar, okul stresini hobileriyle atarken aynı zamanda belirli bir disiplin içinde çalışma becerisi kazanırlar. Yalnızca bununla da kalmaz, gelişen düşünme ve yorumlama yetenekleri ile özellikle derslerinde oldukça başarılı hale gelebilirler. Müziğin zihinsel gelişime etkisi ile dolaylı yoldan çocuklar derslerinde çok daha yüksek perormans gösterebilir ve daha yüksek notlara sahip olurlar.

4. Daha Sağlıklı Sosyal Hayat

Özellikle ilkokul döneminde çocuklar için akranlarının arasında karışmak ve kabul görmek oldukça önemlidir. Müziğin bilişsel gelişime etkisi arasında çocukların sosyal hayatlarına çok daha farklı bir bakış açısıyla yaklaşmaları da bulunmaktadır. Akranları arasında daha kolay karışabilecek, müzik eğitimi alan çocukların çok daha az oranla suça karıştığı ya da olumsuz davranışlar sergiledikleri bilinmektedir.

5. Gelişen Problem Çözme Becerisi

Çocuklara erken dönemde verilen müzik ve enstrüman eğitimi onların zihinsel süreçleri üzerinde olumlu etki bıraktığı gibi bu sayede problem çözme yeteneklerini de geliştirir. Dolayısıyla, müzik eğitiminin bilişsel gelişime etkileri arasında yaratıcı düşünme ve üretme kabiliyeti ile karşılaşılan problemleri çok daha hızlı çözme yeteneği de bulunmaktadır.

Müziğin bilişsel gelişime etkisi yalnızca bunlarla da sınırlı değildir. Birçok konuda zeka ve bilişsel gelişim süreçleri üzerinde olumlu etki bırakan müzik eğitiminin zihinsel gelişime etkileri şu şekilde özetlenebilir;

  • Sosyal gelişimi kuvvetlenir
  • Kültürel birikim kazanır
  • Ruhsal açıdan gelişimi olumlu yönde olur
  • Yaşamı yorumlarken daha geniş bir bakış açısı
  • Stres ve Kaygı oranında azalma
  • Organizasyon yetenekleri daha iyi hale gelir

Çocuklarının bilişsel gelişim süreçlerini desteklemek ve onlara çok daha iyi bir hayat sunmak isteyen ebeveynler, müzik eğitimi ile çocukları için istedikleri olumlu davranışları ve başarıyı elde edebilirler. Ancak, müzik eğitimi doğru şekilde ve çocuğun kendi isteği ile verilmelidir. Aksi halde, çocuklarınız müziğin bilişsel gelişime etkileri ve faydalarından yararlanmak yerine müzik ve enstrüman sevgisini kaybedebilir.

Geleceğin Başarılı Çocuklarını Müzik Eğitimi İle Destekleyin!

Bilişsel gelişim nasıl desteklenir merak eden aileler için çocuklarını hemen bir müzik eğitimine göndermeleri için nedenleri sıraladık. Ancak, müziğin bilişsel gelişime etkileri ve faydalarından yararlanmak isteyen çocuklara verilecek programın; onların yaş ve seviyelerine uygun, kapsamlı ve öğretici, bireysel farklılıklarına dikkat eden bir program olmalıdır.

Müzik eğitiminin zihinsel gelişime etkileri oldukça fazladır. Çocuklarının zihinsel süreçlerini müzik eğitimi ile siz de desteklemek istiyorsanız Müzik Akademi’nin en kapsamlı müzik eğitimi programlarından yararlanabilir; uzman eğitmenler, 15 yıllık deneyim ve bireyselleştirilmiş program süreçlerinden faydalanabilirsiniz. Gelin, size ve çocuğunuza en uygun müzik eğitimine birlikte karar verelim…

[widget-179]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 20